Dni Karpia – odłowy czas zacząć

Biesiady rybne, konkursy kulinarne, spływy kajakowe czy przeglądy zespołów – to tylko niektóre z atrakcji tegorocznych Dni Karpia w Miliczu. Na sobotę, 4 października, zaplanowano bardzo widowiskowe, pokazowe odłowy ryb. Cykl imprez w ramach Dni Karpia potrwa do 31 października.


Tegoroczne Dni Karpia organizatorzy rozłożyli na dwa miesiące – wrzesień i październik. Na gości czeka 50 różnego rodzaju imprez. W programie m.in. odłowy ryb, pokazy kulinarne, rodzinne pikniki, koncerty, warsztaty artystyczne, zawody konne i wędkarskie, rajdy rowerowe i obserwacje przyrody z ornitologiem.

– We wrześniu i październiku na stawach trwają odłowy karpia, który przygotowywany jest na świąteczny stół. Dni Karpia to pomysł na przedłużenie sezonu turystycznego i promowanie naszego produktu regionalnego czyli karpia – mówi Natalia Stankiewicz ze Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”.

Dni Karpia – pokazowe odłowy ryb

Tradycyjny odłów ryb będzie można zobaczyć w sobotę, 4 października. Impreza rozpocznie się o godz. 12.00 w Ostoi k. Milicza (okolice ul. Grzybowej). Organizatorami są: Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”, gospodarstwo rybackie Milicz, Gmina Milicz.

– Jest to rzadka możliwość obserwacji specyficznej pracy rybaków. Po wyciągnięciu sieci możliwy będzie zakup świeżo złowionej ryby – mówią organizatorzy.

Interesująco zapowiadają się październikowe kolacje rybne. W menu m.in. paszteciki z suma w sosie jagodowo-chrzanowym z minibagietką, pikantna zupa rybna podawana w chlebku, karp w sosie z grzybów leśnych z Doliny Baryczy czy płonący jesiotr z posmakiem żurawiny.

Dni Karpia odbywają się w Dolinie Baryczy od 2006 roku. Uczestniczy w nich nawet 80 tys. gości z Dolnego Śląska i Wielkopolski.

jr

fot. Marcin Mazurkiewicz, źródło: Stowarzyszenie Partnerstwo dla Doliny Baryczy.


 

Zgłoś uwagę