Cykl bezpłatnych warsztatów edukacyjno-kulinarnych i psychodietetycznych, będący odpowiedzią na potrzeby osób stosujących dietę bezglutenową, proponują Centrum Informacji i Rozwoju Społecznego i program „Miasto w Formie”.
Pierwsze spotkanie odbędzie się 23 maja (piątek) w godz. 17.00-20.00 w siedzibie Centrum przy pl. Dominikańskim 6, sala 210, i będzie złożone z dwóch części:
1. Moja motywacja do stosowania diety bezglutenowej – skąd ją czerpać i jak jej nie tracić? – warsztat psychodietetyczny
Podczas zajęć padną odpowiedzi na pytania: Czy dobre chęci są jednoznaczne z odpowiednią motywacją?; Dlaczego mimo świadomości zdrowotnej czasem brakuje nam energii, aby podjąć działania w kierunku przejścia na dietę?, Co robić, aby budować motywację do stosowania diety i aby nie była ona tylko słomianym zapałem?
2. Słodkie życie bez glutenu – edukacja żywieniowa i warsztat z degustacją
Popularne słodycze zwykle są niezdrowe i zawierają gluten. Osoby z nietolerancją glutenu zmuszone są więc do rezygnacji z większości słodkich produktów. Oferowany warsztat ma na celu pokazanie, w jaki sposób przygotować zdrowe i smaczne łakocie, polecane również osobom z nietolerancją glutenu. Podczas warsztatu powstaną pyszne, bezglutenowe praliny w dwóch wersjach. Uczestnicy dowiedzą się, dlaczego warto ograniczyć spożycie białego cukru i jakie są jego zdrowe zamienniki, czym jest syrop glukozowo-fruktozowy oraz jak przygotować bezglutenowe ciasta i desery. Duża dawka wiedzy i dobra zabawa gwarantowane.
Warsztaty poprowadzą specjalistki z Instytutu Psychodietetyki:
- mgr Anna Januszewicz – psycholog, psychodietetyk, trener warsztatu psychologicznego. Doktorantka i wykładowca Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie. Kierownik na studiach podyplomowych z psychodietetyki w SWPS we Wrocławiu. Współzałożycielka Instytutu Psychodietetyki we Wrocławiu i współautorka Programu Psychodietetycznego Odchudzania oraz Programu HOLISTYKA;
- mgr inż. Marta Kierzkowska-Grzybek – absolwentka Politechniki Wrocławskiej i Uniwersytetu Przyrodniczego. Konsultant medyczny, biotechnolog, naturoterapeuta, założycielka Akademii Żywienia Naturalnego SATTWA . Współpracuje jako doradca żywieniowy, specjalista i trener z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu z Integrative Medical Center oraz z Fundacją Świadomego Życia „Mentis”.
Warsztaty są finansowane przez miasto Wrocław.
Zapisy na bezpłatne warsztaty odbywają się drogą elektroniczną pod adresem: [email protected].
W treści należy wpisać imię i nazwisko, a w tytule: warsztaty „Życie bez glutenu”. Limit miejsc: 20 osób.
Pozostałe terminy warsztatów na załączonym plakacie, więcej informacji także tutaj.
MaWi