Do 15 lipca przyjmowane są zgłoszenia od wrocławskich szkół, przedszkoli, żłobków i innych placówek edukacyjnych, które mogą poszczycić się smaczną i zdrową żywnością serwowaną w stołówkach lub sklepikach szkolnych.
Te placówki, które pomyślnie przejdą weryfikację, otrzymają certyfikat potwierdzający wysoką jakość żywienia.
Certyfikat to wyróżnienie wręczane placówce edukacyjnej, na terenie której funkcjonuje stołówka i/lub sklepik szkolny, spełniającej kryteria certyfikacyjne. Jest on przyznawany na okres 2 lat w postaci dokumentu oraz pamiątkowej tabliczki. Przyznanie certyfikatu jest wyróżnieniem poświadczającym, że placówka edukacyjna przywiązuje szczególną wagę do jakości żywienia dzieci i młodzieży.
Aby otrzymać certyfikat...
Pierwszym krokiem do otrzymania Certyfikatu jest wypełnienie formularza zgłoszeniowego sklepiku lub stołówki. Po pozytywnej weryfikacji zgłoszenia, w placówce odbywa się konsultacja ze specjalistą ds. żywienia, podczas której dokonywana jest ocena jakości żywienia. Jej pozytywny wynik jest tożsamy z otrzymaniem Certyfikatu, zaś negatywny obliguje do wprowadzenia zmian w wyznaczonym przez specjalistę ds. żywienia terminie. Konsultacje ze specjalistą ds. żywienia w bieżącej edycji rozpoczną się we wrześniu.
O wyróżnienie mogą ubiegać się placówki edukacyjne mające siedzibę na terenie Wrocławia – żłobki, przedszkola, szkoły oraz inne jednostki pełniące rolę edukacyjną, zapewniające żywienie zbiorowe dzieci i młodzieży lub posiadające sklepik. Certyfikacja jest częścią projektu „Smacznie, zdrowo, wartościowo".
Do tej pory przyznanych zostało 109 certyfikatów potwierdzających wysoką jakość żywienia (w tym 97 stołówek oraz 16 sklepików).
Organizatorami są: Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych UM Wrocławia o oraz Wrocławskie Centrum Rozwoju Społecznego.