Wrocławskie Święto Mąki w Ogrodzie Botanicznym

Okazuje się, że własnoręczne zmielenie ziaren na mąkę wcale nie jest taką łatwą sprawą, a by uzbierać odpowiednią ilość na wypieczenie chleba trzeba się sporo natrudzić. Dla wszystkich śmiałków jeszcze do 18.00 próba na stoisku Starego Młyna Kuźniczysko. Poza tym można kupić chleb, smalec (nawet wegański), żytnio-pszenne pierniki z Oleśnicy i zrobić najlepsze selfie z kromką chleba.

  • wrocławskie święto mąki ogród botaniczny wrocław


W Ogrodzie Botanicznym stanęło kilka stoisk firm i ludzi, którzy specjalizują się w wypiekaniu naturalnego chleba. Coraz częściej takiego poszukują klienci. Katarzyna Kryczka z Chlebowni poleca chlebki (cena 13 zł) m.in. żytnie w 100 procentach i pszenno-żytnie z czarnuszką. Można też kupić u niej smalec wegański.

Piernik jak z bajki

Państwo Danuta i Marek Komuszyna z Oleśnicy polecają własnej roboty pszenno-żytnie pierniki (stosunek mąki pszennej do żytniej wynosi 3:1) z ciasta dojrzewającego, które tradycyjnie leżakowało. Kształty są przeróżne - od tradycyjnych serduszek po piękne laurki z Wrocławiem (malowanym lukrem), czy fortepian (jest nawet zapis nutowy). Pierniki można trzymać w sprzyjających okolicznościach nawet do 2 lat. Kupione teraz (ceny najbardziej okazałych egzemplarzy ok. 50 zł) można zjeść np. w Boże Narodzenie. Produkty z Oleśnicy wygrały w konkursie na najlepsze ciasta w ramach wrocławskiej Europy na widelcu. 

Chleb gigant

Chlebek spodoba się każdemu. Zwłaszcza ten z Jul-ki, który waży 2,5 kg (za kilogram zapłacimy 10 zł, ale można poprosić tylko o kawałek). Najlepiej sprzedają się m.in. chleby razowe (szt. - 3 zł), bo 2 lata temu podczas Wrocławskiego Święta Mąki to właśnie ten wypiek smakował najbardziej odwiedzającym.

Miody, przetwory

Znajdziemy na stoiskach także miody (ok. 13 zł za słoik) z Pasieki "Miodzio" Sylwii i Marka Gawronów z Kamieńca Ząbkowickiego, albo przetwory (ciekawe smaki, jak truskawka z kawą) w cenie 15-20 zł z gospodarstwa Enklawa w Borkowicach obok Trzebnicy.

Program imprezy

30 sierpnia (niedziela) – godz. 11.00-18.00

  • wystawa Starego Młyna Kuźniczysko: wystawa zabytkowych żaren, eksponatów z młyna i sztuka mielenia mąki;
  • gry i zabawy dla dzieci – młyńska gra MEMO;
  • występ zespołu ludowego Łużyczanki z Pobiednej;
  • warsztaty – rola produktów zbożowych w diecie, prowadzi Wojciech Kamiński z JupiterSport;
  • konkurs foto – zrób smaczne selfie z kromką!

Organizatorami święta są Ogród Botaniczny i Hotel Tumski & Barka Tumska.

Ogród Botaniczny UWr, ul. Sienkiewicza 23, start o godz. 11.00.

Zgłoś uwagę