6. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa [ZDJĘCIA, WIDEO]

W weekend 1-3 maja Wrocław stał się stolicą browarników. Trwa 6. Festiwalu Dobrego Piwa. Jeśli wybierasz się tam – na Stadion Wrocław – poznaj dokładny, godzinowy program imprezy i kilka praktycznych porad. Zobacz też zdjęcia z pierwszego dnia imprezy. 

  • fot. Stadion Wrocław

  • fot. Stadion Wrocław

  • fot. Stadion Wrocław

  • fot. Stadion Wrocław

  • fot. Stadion Wrocław

  • fot. Stadion Wrocław

  • fot. Stadion Wrocław

  • fot. Stadion Wrocław

  • fot. Stadion Wrocław


50 stoisk oferujących ponad 300 rodzajów piw lanych z blisko 100 browarów oraz niemalże dwa razy tyle piw butelkowych pochodzących z różnych zakątków świata – już wiadomo, że 6. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa pod względem oferty piwnej po raz kolejny pobije dotychczasowe wyniki i utrzyma miano największego festiwalu piwnego w Polsce. Organizator – wrocławskie Centrum Kultury „Zamek” – zdecydował się na zwiększenie powierzchni festiwalu, udostępniając w tym roku uczestnikom całą esplanadę stadionu.

fot. Grzegorz Tyszkowski

Różnorodność i bogactwo świata piwnego

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa oferuje możliwość degustacji olbrzymiej liczby różnorodnych gatunków piwa, reprezentujących pełną gamę smaków, począwszy od najbardziej gorzkich, przez wytrawne, palone, karmelowe, słodowe, do kwiatowych, chmielowych i owocowych.

 

Uczestnicy mogą wybierać spośród kilkuset piw przygotowanych przez browary z Polski, Czech, Niemiec , Belgii i Anglii – w tym roku będzie to ponad 300 rodzajów lanych piw z blisko 100 browarów oraz blisko dwa razy tyle piw butelkowych.

Oprócz trunków dostępnych w standardowej ofercie wystawców podczas imprezy dojdzie do premiery piw specjalnie uwarzonych na festiwal – będzie to kilkanaście nowych smaków, wśród nich pojawi się piwo, którego skład, w drodze głosowania nad doborem najważniejszych składników, wybrali fani festiwalu, czyli oficjalne piwo festiwalowe. Będzie to napój górnej fermentacji, ciemny oraz uwarzony z chmieli polskich, jego produkcją zajmie się wrocławski Browar Stu Mostów.

fot. organizatorzy

Tradycyjnie organizatorzy przygotowali specjalne szkło festiwalowe, możliwe do nabycia na wszystkich stoiskach piwnych – w tym roku będą to eleganckie pokale o pojemności 0,3 l, modele: lekki z wąską stopką, kolejny ze specjalnym zagłębieniem ułatwiającym ocenę barwy piwa oraz klasyczny kufel o pojemności 0,5 l. Każdy z rodzajów festiwalowego szkła jest ozdobiony logotypem festiwalu i ma dodatkową miarkę 0,2 l, umożliwiającą zamawianie degustacyjnych porcji piwa.

Na stoiskach będzie można nabyć również piwa bezalkoholowe, które z roku na rok zdobywają coraz większą rzeszę zwolenników ceniących sobie oryginalne smaki chmielowego trunku bez zawartości alkoholu. 

Blogerzy, warsztaty, pokazy, wykłady, konkursy

Nowością tegorocznej edycji i jednocześnie jedną z największych atrakcji będzie blogowanie na żywo, czyli live beer blogging. W specjalnie wydzielonej strefie wokół stadionowej murawy zostaną ustawione stanowiska, przy których ponad dwudziestu zaproszonych blogerów piwnych z Austrii, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Danii i Polski będzie degustować premierowe piwa oraz na żywo dzielić się wrażeniami z internautami. Uczestnicy festiwalu będą mogli śledzić live beer blogging na stadionowych telebimach, ponieważ wydarzenie będzie dodatkowo filmowane i transmitowane na stadionowe ekrany.

fot. Mikołaj Nowacki

Ważnym aspektem festiwalu jest jego wymiar edukacyjny. Na specjalnie przygotowanych stoiskach eksperci z Wrocławskiej Inicjatywy Piwowarskiej (WIP) oraz Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych (PSPD) zaprezentują podstawowe metody warzenia piwa: warzenie z brewkitów, warzenie z zacieraniem oraz warzenie z ekstraktów słodowych z chmieleniem. Ponadto uczestnicy festiwalu będą mogli sprawdzić swoje predyspozycje degustatorskie podczas testów na daltonizm smakowy, czyli wrażliwość na podstawowe smaki konieczne przy ocenianiu piwa: słodki, słony, gorzki i kwaśny. Tego, jak właściwie oceniać poszczególne style piw oraz w jaki sposób przeprowadzać degustację, dowiedzieć się będzie można podczas szkoleń sensorycznych – dla zaawansowanych piwowarów oraz otwartych dla szerokiej publiczności. W programie znalazły się również wykłady, m.in. najbardziej znanego polskiego blogera piwnego Tomasza Kopyry pt. „Wszystko, co musisz wiedzieć o piwie” oraz panele tematyczne z udziałem blogerów, dotyczące fenomenu konsumpcji unikatowych piw oraz roli festiwali piwnych na świecie. Swego rodzaju przewodnikiem po świecie piwnych smaków będzie informator, dodawany do festiwalowego szkła, w którym uczestnicy znajdą m.in. podstawowe informacje o stylach piwa, gatunkach oraz zasadach łączenia poszczególnych piw z potrawami.

fot. organizatorzy

Tradycyjnie, odbędzie się też rozstrzygnięcie konkursu piw domowych, w którym rywalizują piwowarzy amatorzy, przyrządzający piwo metodami domowymi. Dodatkową atrakcją związaną z konkursem będzie oficjalna premiera piwa, które wygrało rywalizację w roku ubiegłym. Receptura okazała się tak dobra, że Browar Widawa postanowił wprowadzić ją do swojej oferty i zaprezentować to piwo na wrocławskim festiwalu.

Piwna turystyka, kulinaria i dużo muzyki

Na osoby lubiące podróżowanie szlakiem wydarzeń oraz miejsc związanych z browarnictwem czekać będzie strefa turystyki piwnej – kolejna nowość FDP. Piwne SPA, najciekawsze muzea piwowarskie, wyjątkowe puby, a może inne wydarzenia piwne w Polsce lub za granicą – to tylko niektóre z informacji, jakie będzie można uzyskać w turystycznej strefie.

W strefie kulinarno-eventowej odbywają się pokazy gotowania potraw dedykowanych piwu, panele dyskusyjne oraz konkursy propagujące stylowe potrawy wykraczające poza stereotyp piwnej oferty kulinarnej. Podczas trzech dni FDP pokazane zostaną różne oblicza dolnośląskiej kuchni. Działania na scenie kulinarnej pierwszego dnia imprezy otworzy ekipa „O Kuchni z Ludźmi dla Ludzi”, wystąpią młodzi szefowie kuchni, którzy nie boją się eksperymentowania, ale też z ogromnym szacunkiem podchodzą do tradycji i dawnych receptur. Program sceny współtworzyć będą: Mlekiem i Miodem – Grill House z Kiełczowa, SlowFood Dolny Śląsk oraz Magazyn Kocioł.

fot. Grzegorz Tyszkowski

Podczas trzy dni festiwalu można się będzie w pełni zrelaksować i w piknikowej atmosferze chłonąć majowy weekend. Na scenie muzycznej wystąpi 15 zespołów, wśród nich m.in. nowofalowy The Shipyard z Trójmiasta, rockowo-progresywny OCN czy legenda wrocławskiej sceny reggae – Bethel. „Plaża słodowa” – pod taki szyldem będzie działać scena chilloutowa, na której w plażowo zaaranżowanej przestrzeni czas umilać będą didżeje serwujący brzmienia bardziej klubowe i elektroniczne.

fot. Grzegorz Tyszkowski

Wrocławskie: browary, piwa, puby

Mimo że FDP jest wydarzeniem o ogólnopolskim, to w tym roku mocno zostanie zaakcentowany wrocławski oraz dolnośląski wymiar browarnictwa. Powstanie strefa browarów Wrocławia i okolic, gdzie obok siebie staną browary: Stu Mostów, Widawa, Profesja, Probus, Spiż, Nepomucen.

Dzięki prezentacji multimedialnej (sala wystawowa) pt. „Browary dolnośląskie” dowiemy się przede wszystkim, jak wyglądała produkcja piwa we Wrocławskich Zakładach Piwowarskich, później przekształconych w Browary Dolnośląskie Piast SA. Specjalnie na festiwal z Norymbergi przyjedzie Andrzej Urbanek z wykładem pt. „Wrocławskie piwowarstwo ery przełomu XIX i XX wieku” oraz promocją książki pt. „Browary akcyjne Wrocławia”, która swoją premierę będzie miała właśnie podczas FDP.

Impreza na Stadionie Wrocław trwa codziennie od godz. 10.00 do godz. 23.00, co wcale nie oznacza końca podróży po świecie piwnych smaków, ponieważ po tej godzinie do swoich lokali zapraszają puby zrzeszone we Wrocławskim Szlaku Piwnym, które dla festiwalowiczów szykują specjalne atrakcje.

6. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa, 1-3 maja, Stadion Wrocław, wstęp wolny


PROGRAM FESTIWALU

PIĄTEK / 1 maja

Sala wykładowa stadionu:

  • 9.30-13.30 – wykłady dla piwowarów (wcześniejsze zapisy)
  • 14.00- 15.30 – kurs sensoryczny cz. I (wcześniejsze zapisy)
  • 15.30-17.00 – kurs sensoryczny cz. II (wcześniejsze zapisy)

 Sala wystawowa stadionu (promenada):

  • 15.00-17.00 – Jak rozpoznać dobre piwo – szkolenie z degustacją (wcześniejsze zapisy)

 Codziennie 10.00-20.00:

  • Wystawa Browary Dolnośląskie na podst. opracowania Jarosława Broniewskiego
  • Ponad 30 szyldów browarów z kolekcji Rafała Cieleszyna, które lata temu można było podziwiać w nieistniejącym już klubie Brama Oławska
  • Wystawa pokonkursowa etykiet piwnych, współorganizowana przez Bottlabel
  • Strefa Turystyki Piwnej

 Esplanada:

  •  12.00-17.00 – warzenie piwa z zacieraniem  stoisko WIP
  •  15.30-17.00 – warzenie piwa z ekstraktów słodowych + chmiel – stoisko PSPD
  •  12.00-19.00   lub do wyczerpania próbek – test na daltonizm sensoryczny – stoisko WIP
  •  12.00-19.00 – informacja – stoisko WIP i stoisko PSPD
  •  10.00-19.00  Zostań DRIverem – bezpiecznie odwieź znajomych do domu! Program edukacyjny Prowadzący – niepijący. Pomysłodawca i organizator programu: Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego  Browary Polskie

 Scena kulinarno-eventowa:

  •  13.00 – Krótkie wyjaśnienie: czy to prawda, że piwo tuczy? – wprowadzenie w piwną tematykę Małgorzata Gajewczyk – Akademia Zdrowego Żywienia, Slow Food Dolny Śląsk
  •  13.30-15.00 – O Kuchni z Ludźmi dla Ludzi  pokaz kulinarny z udziałem piwowara z Browaru w Grodzisku Wielkopolskim
  •  15.30-17.00 – eduBiesiada Slow Food Dolny Śląsk: „Piwne wypieki”  Agnieszka Rusak  Zdrowa Słodycz i Grzegorz Sznajder  Młyn Skokowa – pokaz kulinarny; „Jak dawniej piwo warzono”  Bartłomiej Bogdański (Browarnia Sobótka Górka)
  •  17.30  ogłoszenie wyników Konkursu Etykiet Piw Domowych
  •  18.00 – Wrocławska Inicjatywa Piwowarska  konkurs „Dobierz piwo do szkła”, objaśnienie do konkursu 10 pytań
  •  19.00 – STREFA BLOGERÓW – Polski Kraft 2015 okiem blogerów  po byku czy nie bardzo?, prowadzenie Tomasz Kopyra. Panel dyskusyjny z udziałem: Kuba Niemiec, Tomasz Schutz, Michał Maranda, Bartosz Nowak
  •  Wejścia 15.00-18.00 Twój Browar – warzenie piwa z brewkitu

  Arena:

  •  16.50 – oficjalne otwarcie 6. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa
  • 17.00-18.30 – Live Beer Blogging / koordynacja Tomasz Kopyra

 Scena Muzyczna:

  •  15.20  The Shrapnels
  •  16.40  Pancurnik
  •  18.00  Dust Blow
  •  19.20  Labirytm
  •  20.40  The Shipyard

 BARBARKA Plaża Słodowa:

 DJ SUN MIGUEL

 SOBOTA / 2 maja

 Sala wykładowa stadionu:

  •  10.00-11.30 – kurs sensoryczny cz. III (wcześniejsze zapisy)
  •  11.30-13.00 – kurs sensoryczny cz. IV (wcześniejsze zapisy)

 Sala wystawowa stadionu (promenada):

  • 13.00  Spotkanie z Andrzejem Urbankiem – promocja książki Browary akcyjne Wrocławia
  • 14.00  Dlaczego to samo piwo smakuje inaczej? 20 różnic – Krzysztof Lechowski, prezes PSPD
  • 15.00  Jak powstał Browar Nepomucen. Od chleba do piwa  Jacek Domagalski, Browar Nepomucen
  • 16.00  „…z krasnalami w tle. Profesja – wrocławski browar rzemieślniczy”

Promenada:

  • 13.30-16.30 – Spotkanie piwowarów
  • 16.30-18.30 – Spotkanie z piwowarami (wejściówki / sprzedaż w biurze festiwalu 2 maja. Cena 5 zł)

 Esplanada:

  •  12.30-14.00 – Warzenie piwa z ekstraktów słodowych + chmiel – stoisko WIP
  •  14.00-15.00 – Warzenie piwa z gotowców (brewkitów) – stoisko PSPD
  •  12.00 - 19.00  lub do wyczerpania próbek – test na daltonizm sensoryczny – stoisko WIP
  •  12.00-19.00 – informacja – stoisko WIP i stoisko PSPD
  •  10.00 - 19.00 - Zostań DRIverem – bezpiecznie odwieź znajomych do domu! Program edukacyjny Prowadzący – niepijący. Pomysłodawca i organizator programu: Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego - Browary Polskie.

 Scena eventowa:

  •  13.30  Piwo grodziskie: historia, legendarna receptura i cechy stylu – co każdy piwosz powinien wiedzieć o tym stylu piwa  Browar w Grodzisku Wielkopolskim
  •  14.00 – 15.30 - eduBiesiada Slow Food Dolny Śląsk:  „Kapuśniak piwno-olejowy”  (Michał Sznajder – Kiszonki Michał Sznajder, Katarzyna Nowak-Uszok – Olejarnia Zdrowe Oleje); Strawa z giru dla królowej Jadwigi w połączeniu z piwem z Browaru Profesja (Marcin Kurzawa –Restauracja Manufaktura Smaku, Anna Rumińska – Chwastożercy, Karol Sadłowski – Browar Profesja)
  •  15.20  Ogłoszenie wyników Plebiscytu Piwo Roku (część I)  BrowarBiz
  •  16.15-17.00  Restauracja Mlekiem i Miodem  Łukasz Socha  pokaz kulinarny przygotowany w kooperacji z Kontynuacją
  •  17.30  Ogłoszenie wyników Plebiscytu Piwo Roku (część II)  BrowarBiz
  •  18.00 – Wszystko, co musisz wiedzieć o piwie, żeby nie wyjść na głupka  Tomasz Kopyra
  •  18.45 – ogłoszenie wyników Konkursu Piw Domowych
  •  19.00 - STREFA BLOGERÓW: Piwne Festiwale na świecie  prowadzenie Tomasz Kopyra;Panel dyskusyjny z udziałem: Simon Martin (Walia), Martin Voigt (Austria), Joan Villar-i-Martí (Katalonia), Faustino Goncalo (Portugalia), Martyn Cornell (Anglia)
  •  Wejścia 13.00-19.00 – Twój Browar – warzenie piwa z zacieraniem

 Arena:

  • 16.00-17.30  Live Beer Blogging / koordynacja Tomasz Kopyra

 Scena Muzyczna:

  • 15.20 – Charles Moon
  • 16.40  APAMAU
  • 18.00  Dylemat
  • 19.20  Strain
  • 20.40  OCN

 BARBARKA Plaża Słodowa:

 DJ Ryan R

NIEDZIELA / 3 maja

 Sala wystawowa stadionu (promenada):

  •  13.00  Spotkanie z Andrzejem Urbankiem – promocja książki Browary akcyjne Wrocławia
  •  14.00  Reinheitsgebot  prawo czystości piwa. Wzór do naśladowania czy historyczny przeżytek? – Krzysztof Lechowski, prezes PSPD

 Esplanada:

  •  12.00-17.00 – warzenie piwa z zacieraniem  stoisko PSPD
  •  14.00-15.00 – warzenie piwa z gotowców (brewkitów) – stoisko WIP
  •  12.00-18.00 lub do wyczerpania próbek – test na daltonizm sensoryczny – stoisko WIP
  •  12.00-18.00 – informacja – stoisko WIP i stoisko PSPD

 Scena eventowa:

  •  14.00-18.30 – Twój Browar – pokaz warzenia piwa z ekstraktów i chmielu
  •  14.30-15.30  eduBiesiada Slow Food Dolny Śląsk: „Milicka zupa rybno-piwna”  pokaz kulinarny (Jan Latos – Ostoja Milicz) z udziałem piwowara z Browaru Nepomucen; Chwaszczenie piwa ziołami – Anna Rumińska (Chwastożercy)
  •  15.50 – Kocioł – Dolnośląski Magazyn Kulinarny  pokaz kulinarny (naleśniki na piwie i inne przekąski) oraz Wrocławska Inicjatywa Piwowarska (Piwo i potrawy – dobierz w pary)
  •  16.40 – ogłoszenie wyników konkursu 10 pytań (konkurs z informatora) WIP
  •  17.15-18.00  Pączki z sumem z esencją z jeziora milickiego (szef kuchni:  Michał Czekajło) Browar Stu Mostów  pokaz kulinarny
  •  Wejścia 14.00-18.30 – Twój Browar – warzenie piwa z ekstraktów i chmielu

 Scena Muzyczna:

  •  14.20  More wine please
  •  15.40  Takie Trio
  •  17.00  Paihivo
  •  18.20  O.Torvald
  •  19.40 – BETHEL

 BARBARKA Plaża Słodowa:

 DJ SEB


Warto wiedzieć, że...

  • Wejście na teren imprezy będzie możliwe z dwóch stron: od ul. Królewieckiej oraz od ul. Lotniczej
  • Płatności – na stoiskach płatność tylko gotówką – na terenie imprezy będzie czynny bankomat
  • Dzieci – przygotowano specjalną strefa z atrakcjami dla najmłodszych, na terenie której obowiązuje zakaz wchodzenia z alkoholem
  • Psy – na teren imprezy można zabrać swojego pupila, ale tylko i wyłącznie w kagańcu
  • Szkło festiwalowe - do nabycia na festiwalu (17-25 zł), ma cechę 0,2 l, co oznacza, że w przypadku chęci zdegustowania piwa można zażyczyć sobie na stoisku sprzedaży pojemności 0,2 l 
  • Płukarki – po wypiciu piwa posiadacze festiwalowego szkła mogą je przepłukać w płukarkach, znajdujących się na terenie imprezy

Dojazd

MPK

  • Do ul. Królewieckiej (pętla Stadion Wrocław): tramwaj nr 31, autobusy: 101, 102, 103, 104
  • Do ul. Lotniczej (Przystanek Stadion): tramwaje nr 10 i 20
  • Do ul. Lotniczej (Przystanek Pilczyce): tramwaje nr 3, 33, autobus 128
  • Specjalna linia tramwajowa T2 (kurs na trasie Pilczyce – Zoo) – kursuje co 20 minut, obowiązują na niej takie same ceny biletów, jak w pozostałych środkach transportu miejskiego MPK

PKP

  • Przystanek kolejowy Wrocław Stadion

Parkingi

  • Dostępnych będzie 1250 miejsc parkingowych
  • Parking wielopoziomowy - 15 zł/dzień
  • Parking od ul. Królewieckiej – 10 zł/dzień

 

Zgłoś uwagę