Festiwal najlepszych restauracji we Wrocławiu

Po Nowym Jorku, Londynie czy Toronto również polskie miasta będą miały swój festiwal restauracji – Restaurant Week. Od 11 do 17 maja w Poznaniu, Warszawie, Trójmieście, Krakowie i oczywiście we Wrocławiu popisowe dania serwować będą najlepsze restauracje, które przyłączyły się do festiwalu. Za trzydaniowe menu trzeba zapłacić tylko 39 zł. 


Co jak co, ale częste wyjścia do restauracji, gdzie króluje oryginalna, autorska i w związku z tym nierzadko dość kosztowna kuchnia, nie są polską „specjalnością”. Może i ciągnie nas do innych smaków, oryginalnych połączeń kulinarnych, nowoczesnych wnętrz wielu powstałych w ostatnich latach lokali, ale koniec końców, ekonomia zmusza nas do tego, żeby znowu zadowolić się „firmowym” schabowym w domowym zaciszu albo czymś bardziej przystępnym cenowo z gastronomicznej „sieciówki”. A jak pokazuje choćby niezmienna popularność np. wszelkich telewizyjnych kulinarnych talet show, wręcz pożądamy „wyższej kultury gastronomicznej” – przynajmniej od przysłowiowego święta.

Takie właśnie święto, i to trwające cały tydzień, zapowiada się od 11 do 17 maja we Wrocławiu podczas Restaurant Week właśnie. Do tego festiwalu aromatów i smaków swój udział zgłosiły:

  • di cafe deli (Powstańców Śląskich 95)
  • Szajnochy 11 (pod tym samym adresem)
  • Monopol (Modrzejewskiej 2)
  • Czarymary (Konstytucji 3 Maja)
  • La Fée Verte (Kotlarska 24/1A)
  • OK WineBar (Szewska 59)
  • Vertigo Jazz Club & Restaurant (Oławska 13)
  • Trattoria Pasta & Vino (Racławicka 13)
  • PURO Kitchen (Włodkowica 6)

Jakie specjały podadzą? Na przykład restauracja Czarymary na przystawkę proponuje wędzonego w ich lokalu łososia, szparagi i jajko przepiórcze; danie główne to kaczka, pieczony burak żołty i czerwony, purée ziemniaczane i prażone pestki dyni, a na deser – czekolada gorzka i biała z wanilią. La Fée Verte ma oprócz mięsnej wersji także propozycję dla wegetarian, czyli Crème de tomates et baguette à l ail: krem z pomidorów i bazylii podawany z bagietką z masłem czosnkowym – na przystawkę, Galette de sarrazin aubergine et fromage de chèvre: gryczany, bezglutenowy naleśnik francuski z bakłażanem, serem kozim i suszonymi pomidorami – jako danie głowne, Crème brûlée: tradycyjny krem śmietankowo-waniliowy z chrupiącym karmelem – to na deser. Brzmi smacznie? Niezwykle – i każdy wybrany zestaw tylko za 39 złI

Co mają do zaproponowania pozostałe wrocławskie lokale, a także możliwość rezerwacji na konkretny dzień i godzinę dla wybranej liczby gości znajdziecie na http://wroclaw.restaurantweek.pl/. Rezerwacja już ruszyła!

Restauracje na wizytę swoich festiwalowych gości przeznaczyły 90 minut – to chyba wystarczająco, aby zaspokoić głód, a nawet móc podelektować się wybranymi danimi.


Wrocław Restaurant Week miłośnikom i ciekawym restauracyjnych smaków i atmosfery oferuje wyjątkowe trzydaniowe doświadczenie. Na festiwal szefowie kuchni starannie wybranych restauracji skomponują specjalne menu (przystawka, danie główne, deser) w promocyjnej cenie 39 zł. Organizatorzy imprezy zapewniają, że wydarzenie stanie się festiwalem wyróżniających się lokali, który „pozwala świętować rosnący poziom polskiej sceny gastronomicznej, nieodbiegającej od światowych standardów”. Wrocław Restaurant Week może się stać okazją do lepszego poznania wyróżniających się wrocławskich restauracji, które będą mogły „opowiedzieć swoją historię”, ponieważ w dniach festiwalu wszystkie biorące w nim udział lokale przygotują swoje popisowe menu – i to w ww. promocyjnej cenie. Warto będzie z tego skorzystać, gdyż rzadko kiedy zamawiamy aż trzy dania na jeden posiłek. 

Dla czytelników naszego portalu - wybierz się do restauracji za darmo, weź udział w konkursie!

 

Pilotażowa, listopadowa edycja WARSAW RESTAURANT WEEK(end) okazała się wielkim sukcesem zarówno dla autorów wydarzenia, jak i restauratorów, którzy entuzjastycznie zadeklarowali udział w kolejnych wydarzeniach. Ten sukces organizatorzy postanowili powielić w innych polskich miastach, dlatego oprócz Wrocławia i stolicy w maju jednocześnie wystartują bliźniacze imprezy w Krakowie, Poznaniu i Trójmieście.  

Już dziś można zaplanować czas na majowe poznawanie nowych miejsc i smaków. Wystarczy zapisać się na stronie www.restaurantweek.pl, by otrzymać dostęp do rezerwacji na 24 godziny przed oficjalnym rozpoczęciem sprzedaży (planowana data: 24 kwietnia 2015) i móc wybrać wśród najbardziej pożądanych stolików.

 

www.wroclaw.pl jest jednym z patronów medialnych Wrocław Restaurant Week

Zgłoś uwagę