Wegetariańskie i wegańskie restauracje we Wrocławiu [MAPA]

Lista miejsc, które promują wegetariańską i wegańską dietę we Wrocławiu, co chwilę się powiększa. Obecnie na kulinarnej mapie naszego miasta znajduje się 13 wegerestauracji.

  • fot. KsięgarnioKawiarnia Nalanda


Wiele osób nie wyobraża sobie przejścia na dietę wegetariańską, a tym bardziej wegańską. Tym artykułem nie chcemy też nikogo od mięsożerności odciągać. Przedstawimy tu kilka miejsc, które skupiły się wyłącznie na diecie bezmięsnej i jak się okazało – trafiły z tym w dziesiątkę, bo osób, chcących spróbować czegoś nowego i innego, jest we Wrocławiu naprawdę dużo.

AhimsaBasztaGreen Way | Kalaczarka | Machina Organika 

Najadacze.pl | Nalanda | The Root | Vega | Zdrowa Krowa | Złe Mięso | Żyzna 

Sprawdź na MAPIE

Roślinnie, sezonowo i ciekawe w Żyznej

Adres: ul. Nożownicza 37
Czynne: 
wt-pt: 12.00-21.00, sb-nd: 13.00-21.00

Restauracja Żyzna to stacjonarna wersja Latającej Kuchni Kapitana Chilli, która zakotwiczyła przy ulicy Nożowniczej. – Napędza nas namiętność do gotowania, silne przekonanie do kuchni roślinnej jako słusznego wyboru etycznego i przyjemność z podawania dobrego jedzenia – czytamy na stronie internetowej Latającej Kuchni. Na miejscu znajdziemy zarówno tradycyjne połączenia, jak i niespotykane kombinacje smaków. W Żyznej nie używa się mrożonek, ani polepszaczy smaków. Kucharze korzystają tu z sezonowych produktów. Większość półproduktów przygotowywana jest na miejscu, chodzi m.in. o bułki do kanapek, buliony warzywne do zup, serki i twarożki roślinne, majonezy, czy sosy. Codziennie można również spróbować wegańskich ciast i tortów. 

 

The Root, czyli kuchnia z kraju kwitnącej wiśni w wersji wege

Adres: Krupnicza 3
Czynne: pon-czw: 12:00 - 19:00, pt: 12:00 - 21:00, sb: 13:00 - 19:00

To obecnie najmłodsza wegańska restauracja we Wrocławiu. The Root zrodził sie z miłości do potraw wegańskich, tłumaczą właściciele Marcela i Yuji. - Jesteśmy obydwoje weganami, ja z małym stażem, bo dopiero rocznym, a szef kuchni 7 letnim – mówi Marcela. - Do naszych potraw podchodzimy bardzo kreatywnie i strasznie lubimy eksperymentować. Nie odmówimy rownież klientom, którzy sami chcieliby zmiksować sobie danie. Naszą specjalnością jest sushi wegańskie. Bazujemy na unikatowym połączeniu radzajów ryżu i japońskich przypraw. Jako że szef kuchni jest Japończykiem szkolonym na szefa w swojej ojczyźnie i do swoich potraw dodaje japońskie składniki, można powiedzieć, że bazujemy na kuchni z kraju kwitnącej wiśni - dodaje. Ponadto na miejscu można znaleźć wraps zawijane w tortille lub papier ryżowy z różnym nadzieniem do wyboru. Tu spróbujecie np. wegańskiego tuńczyka. - Jako że uwielbiamy słodkości, na pewno nie zabraknie u nas pysznego sernika z orzechów nerkowca czy pączków pieczonych codziennie. Mamy rownież smoothies, a wielką popularność zyskał nasz Oreo shake miksowany z naszych lodów wegańskich i ciasteczek Oreo. Mamy rownież pudełko pyszności, którego zawartość staramy sie często zmieniać. W skład wchodzi zazwyczaj couscous, sałatka z cieciorki, dorzucamy rownież falafel i hummus – dodają właściciele. The Root jest barem na wynos i wszystkie potrawy serwowane są w opakowaniach jednorazowych. Właściciele dbają jednak, aby były one „eko-friendly”, także nawet sztućce są drewniane.

 

Pierwsza w kraju, czyli Vega

Adres: Sukiennice 1/2
Czynne: nd-czw: 08.00-19.00, pt 08.00-21.00, sb: 09.00-21.00

Ta mieszcząca się we wrocławskich Sukiennicach restauracja powstała w 1987 roku i była pionierem w Polsce, jeśli chodzi o kuchnię stricte wegetariańską. Obecnie w menu znajdują się już wyłącznie dania wegańskie, czyli takie, do których produkcji nie użyto produktów odzwierzęcych (mleka, jaj, serów etc.). W dziennej ofercie znajduje się kilkadziesiąt dań. – Najbardziej popularne są burgery z kotletem z buraków i seitan, czyli wysokobiałkowy produkt na bazie pszenicy – mówi Dorota Danowska, właścicielka Vegi. – Dużym uznaniem klientów cieszą się również zupy. Staramy się dogodzić tym, którzy zrezygnowali z mięsa, a tęsknią za tradycyjną polską kuchnią, która jak wiemy, mięsem stoi, dlatego w ofercie oprócz orientalnych smaków, mamy również domową kuchnię w wersji wege – dodaje. Warto tu zaznaczyć, że Vega to nie tylko jadłodajnia. Od lat wspiera ona i promujemy organizacje działające na rzecz praw zwierząt. Na miejscu organizowane są spotkania popularyzujące weganizm czy warsztaty gotowania wege. Jako pierwsza w Polsce wypromowała również „Wegilię”, czyli wegańską Wigilię, która obecnie przyjęła się w wielu miejscach w kraju.

 

Pizza z serem bez sera, czyli Złe Mięso 

Adres: ul. Ofiar Oświęcimskich 19
Czynne: pon-sob: 12.00-21.00, nd: 13.00-20.00

Ta stosunkowo młoda, bo działająca od około czterech lat restauracja już zdobyła wiernych klientów. Po dwukrotnej zmianie lokalizacji przycumowała przy ul. Ofiar Oświęcimskich. W menu dziennym jest około 30 różnych dań zarówno wegańskich, jak i wegetariańskich. – Naszą chlubą i dumą jest pizza wegańska, w której zwykły ser zastąpiliśmy serem wegańskim – mówi Dominik, właściciel Złego Mięsa. – Robi się go z tłuszczów roślinnych, między innymi kokosowego a po podgrzaniu topi się i „ciągnie” jak zwykły mleczny ser żółty – zapewnia. –Wszystkie nasze potrawy tworzymy na miejscu z produktów ze sprawdzonego źródła, bez konserwantów i innych dziwactw. Do naszej restauracji przychodzą różni ludzie, nie tylko wegezapaleńcy, ale również biznesmeni, prawnicy, informatycy etc.

 

Machina Organika, czyli raz a dobrze 

Adres: ul. Ruska 19
Czynne: pon-czw: 10.00-22.00, pt: 10.00-23.00, sb: 12.00-23.00, nd: 13.00-21.00

Restauracja przy ul. Ruskiej działa od ponad trzech lat. Jej specjalność to tzw. kuchnia RAW food, czyli potrawy, których się nie gotuje, a jedynie podgrzewa do temperatury max 41 stopni Celsjusza. – Dzięki temu wszystkie produkty zachowują swoje wartości odżywcze – zapewnia Jarka Kawałko, szefowa kuchni w Machina Organika. Specyfiką restauracji jest również to, że każdego dnia oferuje ona tylko jedno danie główne i zupę dnia. – Codziennie zmieniamy menu, dzięki czemu nie ma monotonii, a klienci mają pewność, że potrawy są świeże ” wyjaśnia Jarka. – Oczywiście mamy też kilka stałych dań, jak na przykład zestawy śniadaniowe, hummus, czy różne ciasta i koktajle. Największym uznaniem klientów cieszą się „rowfoodowe” naleśniki i krakersy na bazie siemienia lnianego i słonecznika. Restaurację odwiedzają nie tylko weganie i wegetarianie, mięsożercy również lubią tu wpaść na „coś innego”. – Mamy kilku stałych klientów, na przykład „pan bezglutenowy”, niejedzący glutenu, czy „pani papryczka” uczulona na paprykę – wymienia z uśmiechem Jarka. – Generalnie przychodzą do nas osoby, które stosują tzw. trudną dietę, bo u nas mogą znaleźć coś dla siebie.

 

Green Way, czyli po prostu promocja zdrowia

Adres: ul. Kuźnicza 11
Czynne: pon-pt: 11.00-19.00, sb-nd: 12.00-19.00

Green Way – Food for Life to sieć restauracji oferujących kuchnię wegetariańską i wegańską. We Wrocławiu istnieje od 2007 roku przy ul. Kuźniczej. W dziennej ofercie znajduje się tu kilkadziesiąt dań, w tym zupy, desery oraz soki i napoje tworzone na miejscu. – Główny profil naszej działalności to promocja zdrowego odżywiania – mówi Małgorzata Helbik, właścicielka wrocławskiej restauracji. – Co raz więcej osób zaczyna jeść „świadomie” i wybiera dla siebie nieprzetworzone, naturalne produkty i potrawy. Zdrowe jedzenie staje się po prostu modne. Na początku przychodzili do nas głównie studenci, teraz nie ma już rozróżnienia na wiek – dodaje. Restauracje Green Way znajdują się w kilkunastu miastach w Polsce, więc jeśli mamy tu swoje ulubione danie, to możemy je dostać również poza Wrocławiem. Do wyboru są między innymi kotlety z kalafiora, spaghetti po bolońsku, a nawet wegetariańska lazania.

 

Nalanda, czyli kuchnia pięciu przemian

Adres: pl. Kościuszki 12
Czynne: pon-sb: 10.00-20.00, nd: 11.00-20.00

Nalanda to istniejąca we Wrocławiu od ponad pieciu lat księgarnio-kawiarnio-wegedajnia. Na miejscu, oprócz oczywiście jedzenia, znaleźć można masę książek, stonowaną muzykę i wystrój, który zachęca do zatrzymania się i delektowania chwilą. – Promujemy ideę „slowfoodową”, czyli stojącą w opozycji do istniejących wszędzie fast foodów kuchnię, gdzie można spokojnie usiąść, zrelaksować się i zjeść przede wszystkim smacznie i zdrowo – mówi Monika Kamrowska z Nalandy. – Znaleźć można u nas potrawy kuchni „pięciu przemian”, która nawiązuje do tradycji dietetyki chińskiej. Posiłki są więc tak skomponowane, żeby czerpać z nich jak największą ilość energii. Stawiamy również na sezonowość i regionalność – dodaje. Nalanda to nie tylko wegańska restauracja, ale również księgarnia, w której znajdziemy wyselekcjonowany księgozbiór dotyczący zdrowego odżywiania, filozofii, medycyny naturalnej czy podróży. Na miejscu organizowane są też różne warsztaty, wydarzenia i promocje książek.

 

Smaki świata w Najadaczach

Adres: Nożownicza 40
Czynne: pon-czw: 11.00-20.00, pt: 11.00-21.00, sb: 12.00-21.00, nd: 13.00-20.00

Jeśli chcielibyście sprawdzić, jak smakuje wegańskie sushi, to możecie to zrobić właśnie tutaj. Restauracja Najadacze działa od 2012 roku przy ul. Nożowniczej. Wcześniej jej założyciele zajmowali się głównie cateringiem na różnego rodzaju festiwalach i wydarzeniach. „Jedzenie, którym chcemy Was zarazić, to kulinarna podróż dookoła świata” – piszą o sobie założyciele restauracji. Znajdziemy tu inspirowane kuchnią Bliskiego i Dalekiego Wschodu dania wegańskie. W menu znajdziemy na przykład zestawy z hummusem, tofu, kotletami warzywnymi i własnej produkcji sosami i dipami. Produkty, z których przygotowywane są potrawy pochodzą od lokalnych producentów zgodnie z zasadami Fair Trade. Za pośrednictwem strony internetowej można również zamówić sobie jedzenie z dostawą do domu.

 

Klimatyczna Ahimsa

Adres: św. Antoniego 23
Czynne: wt-czw: 11.00-21.00, pt: 11.00-00.00, sb: 12.00-00.00, nd: 13.00-21.00

Ahimsa przy ulicy św. Antoniego to najmłodszy wrocławski lokal serwujący dania kuchni wegańskiej. Swoje podwoje otworzyła 10 czerwca 2015 roku. Jej kuchnia inspirowana jest smakami Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Jest to druga filia znanych i przez wielu lubianych Najadaczy.pl. Menu zazwyczaj się pokrywa z tym serwowanym w restauracji przy ul. Nożowniczej 40, choć można tu znaleźć również nowe dania. Restauracja Ahimsa w weekendy jest czynna aż do północy, co jest na pewno jej dużym atutem.

 

Tajsko-wegańsko w Baszcie

Adres: Kraińskiego 14
Czynne: 
pon: nieczynne, wt-śr: 11.00-21.00, czw-pt: 11.00- 23.00, sb: 13.00-23.00, nd: 13.00-21.00

– Baszta powstała z inicjatywy trójki przyjaciół, chcących stworzyć miejsce, będące kawiarnią z wegetariańską i wegańską kuchnią, przestrzenią spotkań i najrozmaitszych wydarzeń kulturalnych – piszą  na swojej stronie internetowej właściciele restauracji Baszta, która od sierpnia 2014 roku działa w Baszcie Niedźwiadka, w podwórku między ulicami Piaskową i Kraińskiego, na tyłach Hali Targowej. Na miejscu można zjeść dania kuchni tajskiej w wersji wege – od przystawek, przez zupy, sałatki i sycące dania główne. W menu znajdują się też koktajle owocowe na bazie wody kokosowej lub mleczka kokosowego, wegańskie ciasta, a obecnie również lody. Baszta to nie tylko restauracja, wieczorami można się tu napić piwa lub cydru, a na drugim piętrze znajduje się sala pełniąca funkcję otwartej galerii, w której każdy chętny może zaprezentować swoje prace.

 

Zdrowa żywność w Zdrowej Krowie

Adres: ul. Szczytnicka 41
Czynne: 
pn-pt: 10.00-19.00, sb: 11.00-17.00

W Zdrowej Krowie codziennie znajdziemy coś innego, ale zawsze będą to smaczne, sycące, a przede wszystkim zdrowe dania. Restauracja oferuje swoim klientom dania, przygotowywane bez użycia konserwantów oraz polepszaczy smaku, z użyciem samych naturalnych składników. – W naszej kuchni serwujemy dania i smakołyki BEZ GLUTENU, BEZ CUKRU, BEZ LAKTOZY – mówią Ewa Eron-Gorzała i Aneta Zarzycka, właścicielki Zdrowej Krowy. – Biały rafinowany cukier zastępujemy naturalnymi słodami, takimi jak: ksylitol, syrop z agawy, melasa z ryżu czy buraka oraz daktyle. Mąkę pszenną zastępujemy mąkami z orzechów, migdałów, mąką gryczaną, jaglaną i ryżową. Dbając o waszą codzienną dietę w naszej kuchni, używamy mleka roślinnego – najczęściej sojowego, kokosowego oraz ryżowego. Część serwowanych w ZDROWEJ KROWIE potraw gotujemy według kuchni 5 przemian. Przekonujemy naszych klientów do komponowania swoich posiłków z jak najmniej przetworzonych produktów, bez konserwantów, sztucznych barwników – dodają. Codzienne menu publikowane jest na stronie na Facebooku. W Zdrowej Krowie możemy również zrobić zakupy, w ofercie są przyprawy, mleko roślinne, bezglutenowe płatki czy konfitury. 

 

Małe co nieco w Kalaczakrze

Adres: Kuźnicza 29a
Czynne: pn-śr: 10.00-02.00, czw-sb: 10.00-04.00, nd: 12.00-02.00

To miejsce o wyjątkowym, orientalnym klimacie idealne dla tych... mniej głodnych. Kalaczakra bowiem to głównie kawiarnia i galeria. Na miejscu serwowane są między innymi wegańskie samosy, placki ziemniaczane i wegetariańskie kanapki. Można też spróbować świeżo przygotowywanych soków owocowych i warzywnych oraz oryginalnych ciast.

 

Zgłoś uwagę