Piwowarzy będą rywalizowali w trzech kategoriach. W pierwszej wezmą udział uczestnicy studiów z zakresu technologii piwowarstwa. W drugiej ocenione zostaną piwa z browarów rzemieślniczych, a w trzeciej – piwa domowe. Przewodniczącym kapituły konkursowej będzie Rafał Kowalczyk, sędzia międzynarodowy, zapraszany do oceny piw na całym świecie.
Prof. Joanna Kawa-Rygielska z Uniwersytetu Przyrodniczego twierdzi, że od kilku lat przeżywamy w Polsce piwną rewolucję. Powstają nowe browary oraz lokale oferujące piwa warzone metodą rzemieślniczą. W ciągu ostatniego roku pojawiło się ponad 800 nowych piw. Coraz więcej osób zajmuje się warzeniem złocistego trunku w domowych warunkach na własne potrzeby.
– Liczba osób, które chcą zgłaszać swoje produkty do konkursów, porównywać się z innymi, wzrasta Konkursy są sprawdzianem umiejętności piwowarów, a dla zwykłego konsumenta rekomendacją jakości – mówi prof. Joanna Kawa-Rygielska.
Konkurs odbywa się w ramach Dni Przyrodników – corocznego święta uczelni, które pracownicy, studenci i przyjaciele UPWr obchodzą w sobotę, 20 maja w parku w Pawłowicach.
W programie pikniku są także m.in. porady pszczelarzy, browarników, dietetyków i specjalistów żywienia, architektów krajobrazu, ogrodników i weterynarzy (do których można przyprowadzić swojego pupila). Wokół pałacu organizowany jest jarmark produktów regionalnych i piw rzemieślniczych. Nie zabraknie atrakcji dla dzieci – będą zabawy językowe, dmuchany zamek, trampolina, tor przeszkód, wspinaczka na drzewa i lot balonem.
Up/t