Ideą akcji jest działanie międzypokoleniowe na rzecz odtwarzania smaków dawnego Wrocławia. Dlatego we współpracy ze znanym historykiem wrocławskim Grzegorzem Soblem przygotowano recepturę pączka wrocławskiego, który rządził w tłuste czwartki na stołach smakoszy przedwojennego Wrocławia i Lwowa.
Rozpoczyna się Wielkie Smażenie #KtoToWszystkoZje #tłustyczwartek pic.twitter.com/iVWrG12B6N
— Wroclaw (@wroclaw_info) 22 lutego 2017
Zobacz jak powstają pączki w cukierni Łomżanka przy ul. Ruskiej
Pączki z nadzieniem śliwkowo-cynamonowym miały swoją premierę w tłusty czwartek w 2013 roku. Wtedy limitowaną wersję specjału przygotowywały seniorki, a pączki sprzedawane w nadodrzańskich kawiarniach, sprzedały się w przeciągu 15 minut od ich dostarczenia. W związku z tak wielkim zainteresowaniem, już po raz czwarty, do przygotowania pączków Infopunkt Łokietka 5 zaprosił zaprzyjaźnioną piekarnię Państwa Krajewskich a także cukiernię Muffinka.
Jak smaży się pączki w Starej Pączkarni
Pod nadzorem ekspertów - seniorów, piekarnia mająca, jako jedyna, status „Złota Nadodrza” i cukiernia Muffinka przygotują pączki, które będzie można kupić na Nadodrzu. W akcji uczestniczą Bema Café, Wincentego 21, Macondo, Cafe Rozrusznik, Bistro Narożnik, Nadodrze - Cafe Resto Bar, Znasz Ich Cafe-Bistro, Pomiędzy, Ogień, Powoli, Karmnik Nr 1 a także Piekarnia Krajewscy i cukiernia Muffinka. Oraz poza Nadodrzem w Cocofli, Dobre Jem, Cafe Targowa i Turkawce.
Zwieńczeniem tłustego czwartku będzie kawiarenka społeczna w Łokietka 5 – Infopunkcie Nadodrze, gdzie od godziny 17 będzie można kupić pączki przygotowane przez seniorki i mieszkańców Nadodrza. Akcja smażenia pączków odbędzie się w Nadodrzańskim Centrum Wsparcia przy ul. Ludwika Rydygiera 43a.
Dochód z akcji zostanie przekazany Stowarzyszeniu „Misja Dworcowa”, które prowadzi ośrodek Interwencji Kryzysowej dla Dziewcząt na ulicy Pomorskiej.