Studenci dietetyki UM ruszą do szkół na warsztaty zdrowego żywienia

Ile łyżeczek cukru ma cola lub inny napoj gazowany? I jak picie takich napojów wpływa na nasze zdrowie? Co jeść, aby być zdrowym? Tego i wielu innych ciekawych rzeczy dowiedzą sie uczniowie podczas warsztatów zdrowego żywienia, które poprowadzą we wrocławskich szkołach podstawowych studenci dietetyki Uniwersytetu Medycznego. 

  • Jeden z warsztatów w ubiegłym roku. ( źródło FB Szkoła w Formie)


Warsztaty dotyczące zdrowego stylu życia mają pokazać uczniom, że warto dbać o zdrowie. To druga edycja warsztatów, które prowadzą studenci dietetyki UM. Zajęcia to część programu miejskiego „Szkoła w formie” i mają pomóc wyrobić u dzieci zdrowe nawyki żywieniowe, a także zachęcić je do większej aktywności fizycznej. To bardzo ważne, ponieważ stale przybywa uczniów z nadwagą i otyłością i uczniów w kiepskiej kondycji fizycznej. 

Mleczaki w coli, czyli eksperymenty

Zajęcia prowadzone są w formie quizów i zabaw tak, aby w oryginalny sposób przekazać wiedzę i pokazać uczniom jak prawidłowo się odżywiać. Dodatkową atrakcją będą eksperymenty, dzięki którym uczestnicy na własne oczy zobaczą ilość cukru, soli oraz tłuszczu zawartą w produktach zjadanych przez nich na co dzień.

– Nie ma mowy o nudzie. Uczniowie bardzo chętnie uczestniczą w zajęciach, zadają nieraz zaskakujące pytania – zapewnia Grażyna Karczewska, specjalista ds. żywienia z programu „Szkoła w formie”. Sama nie raz brała udział w takich warsztatach, a raz je nawet prowadziła.

– Studenci pokazują na konkretnych przykładach, ile łyżeczek cukru zawiera np. puszka napoju typu cola czy popularny batonik. Albo porównują pod względem różnych składników batonik z jabłkiem. Prosze mi wierzyć: to zawsze robi na dzieciach wrażenie, gdy widzą ile cukru mieści się w szklance gazowanego napoju – opowiada. Podobne wrażenie zrobił widok mleczaków, kości z kurczaka i skorupek jajka wymoczonych przez tydzień czy dwa w popularnym napoju gazowanym. Na jednych z zajęć dzieci rysowały na szarym arkuszu papieru obrys sylwetki swojego kolegi, a potem uczyły się na jego przykładzie o ludzkim organizmie.

Poza tematem odżywiania, podczas zajęć zostanie poruszona kwestia aktywności fizycznej. Aby zmotywować uczestników zajęć do działania, przewidziane są również nagrody za aktywność. Grażyna Karczewska przyznaje, że studenci dietetyki odnoszą też korzyści z prowadzenia warsztatów, bo w praktyce zdobywają cenne doświadczenia, przydatne w przyszłej pracy. Udział studentów w programie to efekt kilkuletniej współpracy miasta z uczelnią medyczną, a zwłaszcza Zakładem Dietetyki w zakresie poprawy żywienia w przedszkolach i szkołach. Warsztaty skierowane są do uczniów szkół podstawowych klas II-VI i odbędą się na terenie placówek edukacyjnych, które zgłoszą chęć udziału w projekcie. W jednej szkole może się odbyć jednorazowo od 3 do 6 warsztatów. Zajęcia będą prowadzone przez dwie godziny lekcyjne, w sali wyznaczonej przez szkołę, która weźmie udział w projekcie.

Najbliższe warsztaty – 23 listopada, skierowane są do uczniów klas II i III. Zajęcia w tym roku adresowane są dla uczniow szkół podstawowych, w przyszłym roku 2017 dla uczniów gimnazjów i szkół średnich. 

Szkoły, które są zainteresowane udziałem w warsztatach mogą się zgłaszać przez formularz on-line TUTAJ

Terminy warsztatów: 
23.11.2016 (środa), 10.45
30.11.2016 (środa), 10.45
02.12.2016 (piątek), 8.00
02.12.2016 (piątek), 10.45
09.12.2016 (piątek), 8.00
09.12.2016 (piątek), 10.45
Zgłoś uwagę