Powiększyła się rodzina wrocławskich fenków

Lisica fenka została mamą. Urodziła trzy przeurocze maluchy. Można je już podziwiać we wrocławskim zoo.

  • fot. zoo Wrocław

  • fot. zoo Wrocław

  • fot. zoo Wrocław

  • fot. zoo Wroclaw


Liczba szczeniaków długo była tajemnicą. Pracownicy zoo nie chcieli niepokoić świeżo upieczonej mamy. Tymczasem młode pokazywały się na wybiegu zawsze pojedynczo. Teraz gdy podrosły, coraz częściej urządzają zabawy na wybiegu i dzięki temu wiadomo – mamy trojaczki. Zwiedzający, którzy obserwują maluchy, nie mogą napatrzeć się na rozkoszne szczeniaki. Kto jeszcze nie widział, niech się spieszy, bo małe rosną jak na drożdżach.

Fenek pustynny to gatunek drapieżnego ssaka z rodziny psowatych. Występuje na suchych i pustynnych terenach Półwyspu Arabskiego i północnej Afryki. Będąc najmniejszym przedstawicielem rodziny psowatych, jednocześnie uchodzi za największego ssaka drapieżnego Sahary. Osiąga 30-40 cm długości, samce ważą ok. 1,5 kg, samice ok. 0,8 kg. Ma charakterystyczne, duże uszy, dorastające do 15 cm, dzięki którym ma dobry słuch i może efektywnie chłodzić ciało. Fenek jest zwierzęciem nocnym, sypia w podziemnych norach. Odżywia się szarańczakami, chrząszczami, poluje także na ptaki i gryzonie.

Zgłoś uwagę