Pogotowie wigilijne

Dopiero co wróciliśmy z dalekiej podróży, pracę mamy taką, że ani minuty na życie prywatne, choroba zwaliła nas z nóg, wypłata przyszła za późno… – to tylko kilka powodów, jakie mogą nam uniemożliwić samodzielne przygotowanie świąt od strony kulinarnej.

  • Barszcz

    Wigilia bez barszczu z uszkami? Nigdy w życiu! (fot. cateringsetka.pl)


Dobra wiadomość jest taka, że nawet dziś, na pięć dni przed Wigilią, mogą nam jeszcze przyjść z odsieczą fachowcy, którzy za nas ugotują barszcz i całą resztę i dostarczą to nawet 24 grudnia rano.

W restauracjach to już ostatni dzwonek na zamówienia

Generalnie, od drugiej połowy grudnia wrocławskie restauracje nastawione są na organizowanie wigilijnych spotkań firmowych pod własnym dachem albo w tzw. terenie. Mniej więc czasu przeznaczają na usługi cateringowe dla klientów indywidualnych, choć chętnie zapraszają ich na wigilijne menu do siebie.

Restauracja hotelu Patio przy ul. Kiełbaśniczej 25, tel. 71 37 50 417. Z zamówieniami, mimo wszystko trzeba jednak się pospieszyć. Oferuje wigilijne menu i to w trzech zestawach – w cenach: 63 zł (Wigilia tradycyjna), 78 zł (Wigilia staropolska) i 90 zł (Wigilia europejska), a także potrawy, z których można samodzielnie skomponować świąteczną kolację (ze szczegółami oferty można zapoznać się tu: http://www.hotelpatio.pl/download/menu_swiateczne.pdf).

Dwór Polski restauracja i delikatesy. Mieszczą sie przy ul. Kiełbaśniczej 2. Przygotowowano tam specjalną ofertę świąteczną. Za 200 ml barszczu trzeba zapłacić 3,50 zł. Karp po Żydowsku kosztuje 11 zł za 100g, za 0,5 kg pierogów z kapustą i grzybami trzeba zapłacić 11 zł. Szczegóły mozna znaleźć tutaj

Catering może się okazać tańszy

Zdesperowanych wrocławian, którzy jednak chcieliby zjeść w Wigilię, mając w domu tylko lód w kostkach, odsyłam również do kilku firm cateringowych, które są w stanie przygotować i dostarczyć zamówione menu na czas. (Zalecam jednak najpierw osobisty kontakt telefoniczny).

B&G Catering Company (Mikołaja Reja 3), tel. 71 727 18 06, 698 328 078, oprócz zamówienia, na którego dostarczenie można liczyć do 23 grudnia, zaprasza także po gotowe produkty do swojego sklepu. Teraz od 10.00-17.00 znajdują się potrawy w sam raz na świąteczną kolację. Zajrzyj na stronę: http://bgcatering.pl.

Swojskie Jadło (www.swojskiejadlo.com.pl) zestawów nie oferuje, można natomiast zamówić konkretne dania i odebrać osobiście w trzech punktach we Wrocławiu (dwa na Fabrycznej i jedno w Śródmieściu). A w ofercie m.in.: barszcz (10 zł/l), karp po żydowsku (60 zł/kg – małe ryby do 2 kg, karp z grzybami (60 zł/kg) krokiety (5 zł/szt.), uszka (40 zł/kg), ryba po grecku (50 zł/kg). Tel. do firmy: 71 357 87 70 (ul. Żernicka 244).

Setka (ul. Leszczyńskiego 4), tel. 533 47 47 47, proponuje cztery zestawy w cenach od osoby: 59/69/89/99 zł, skomponowane z: przekąsek (m.in. śledź po japońsku, w oleju, sałatka jarzynowa, karp w galarecie, terina z łososia), zupy: (barszcz z uszkami, krem z borowikami lub grzybowa), dania głównego (np. pierogi z kapustą i grzybami, kapusta zasmażana z grochem, sandacz z torcikiem warzywnym, karp wigilijny), deseru (kutia, sernik z bakaliami, makowiec) i kompotu z suszu. Szczegóły oferty wigilijnej znajdziesz tu: http://cateringsetka.pl.

Gotowy do kulinarnego wsparcia jest także catering Verona (tel.71/ 343-20-05; 0501 007 498), mieszczącej się przy restauracji i pizzerii na Nowym Targu 22/23.
Proponuje zestawy z daniami na zimno i ciepło w cenie: 39 zł/osobę (m.in. barszcz, krokiet z kapustą i grzybami, sałatka jarzynowa, ryba w sosie greckim); 42 zł/os. (w tym: kanapki z tuńczykiem, łososiem, sernik, makowiec, szarlotka) oraz 48 zł/os. (m.in. pierogi z kapustą i grzybami, ryba w sosie greckim, śledź w oleju). Szczegóły menu na www.verona.com.pl.

Pamiętajmy jednak, że w restauracjach i firmach cateringowych pracują ludzie, którzy także liczą na chwile z rodziną przy własnym wigilijnym stole. Załatwiajmy więc swoje kulinarne zamówienia jak najszybciej. Żeby nie okazało się, że czeka nas rzeczywiście kolacja… tylko przy świecach.

Małgorzata Wieliczko/Miłosz Turowski

Zgłoś uwagę