Poznaj najlepsze smaki Dolnego Śląska 2016 – naprawdę warto!

Już po raz trzeci konkurs „Najlepszy Smak Dolnego Śląska” odbył się podczas festiwalu kulinarnego Europa na Widelcu 2016. Jego cel jest jasny: znaleźć najlepsze wyroby regionalne, promować je i wspierać producentów tych, niejednokrotnie jedynych w swoim rodzaju, produktów. 

  • Kiszonki z Dolnośląskiego nie mają sobie równych – twierdzi Robert Makłowicz, fot. mawi

  • Reklama dźwignią handlu! Drobnym producentom z regionu jest szczególnie potrzebna, fot. mawi

  • W ich wyrobach wyczuwalny jest nie tylko smak, ale i wielkie serce, z jakim przykładają się do swojej pracy, fot. mawi

  • Tym miodom ustępują niebiańskie nektary! Inwencja twórcza malutkiej rodzinnej „fabryki”, która je wytwarza jest zaskakująca, fot. mawi

  • Piotr Bikont i Robert Makłowicz znają wszystkie zalety regionalnych wytwórców, ale i problemy, zwłaszcza natury urzędniczej, z którymi się drobni producenci borykają, fot. mawi

  • Konfitura z zielonych orzechów laskowych i pierniczki


Konkurs na najlepsze produkty regionalne, których w tym roku jurorzy posmakowali aż 84, powinien być również sygnałem, i swoistym przesłaniem dla każdego, a w szczególności dla tych podmiotów, które mają „moce decyzyjne”, by wyławiać to, co Dolnośląskie kryje w sobie najsmaczniejszego. Wytwórcy i producenci tych rarytasówe (bo bez słowa przesady, takie właśnie są, o czym pisząca te słowa przekonała się organoleptycznie!) to bowiem często niewielkie gospodarstwa rodzinne, które własnym sumptem, ale przy zachowaniu wszelkich obostrzeń higienicznych i sanepidowskich wymogów, nie mają zbyt wielu okazji, żeby pochwalić się swoim dziełem. Jedną z nich jest Europa na Widelcu, której organizatorzy od trzech lat próbują pomagać regionalnym wytwórcom żywności nabrać nieco wiatru w żagle – pokazując i wystawiając na publiczny „osąd smakowy” produkty, których zalet może się dopatrzyć nawet kulinarny dyletant.

 

Jury konkursu (w niepełnym skladzie), od prawej: Jan Babczyszyn , Robert Makłowicz, Piotr Bikont, Barbara Jakimowicz-Klein – przewodnicząca i Michał Gołąb, wyrażało się z największym uznaniem o nagrodzonych, jak i wszystkich zgłoszonych do konkursu produktach

To jest pyszne – to widać i czuć

O tę szczególną promocję i uwagę dla regionalnego rzemiosła kulinarnego apeluje szczególnie mocno pomysłodawca Europy na Widelcu – Piotr Bikont. Również 23 czerwca, gdy uroczyście honorowano regionalnych wytwórców, którzy otrzymali w tym roku dla swoich specjałów tytuł „Najlepszego Smaku Dolnego Śląska 2016”, rzucił wyzwanie rozmaitym urzędom, które mogą i powinny troszczyć się i o kulinarne dziedzictwo regionu, i o tych, którzy tworzą w Dolnośląskiem nowe smaki, mogące z powodzeniem stawać się jedną z regionalnych wizytówek.

 

Przypomnijmy, że organizatorem konkursu na najlepsze dolnośląskie smaki jest Biuro Promocji Miasta i Turystyki wspólnie z Polską Akademią Smaku. Do 2 czerwca br. zainteresowani producenci mogli deklarować swój udział w kulinarnej rywalizacji, a już następnego dnia – był to jednocześnie pierwszy oficjalny dzień Europy na Widelcu – jurorzy w restauracji Akropolis – Taverna w Rynku wyłonili zwycięzców w dziewięciu kategoriach, były to: wędliny, ryby, sery, przetwory, owoce i warzywa, napoje (w tym alkoholowe), wypieki, miody i inne. Jury skupiło się w swojej ocenie na walorach smakowych, zapachowych i wizualnych, a także jakości użytych surowców, doborze dodatków i staranności wykonania produktu. Można było również zawalczyć o punkty bonusowe, które były przyznawane za wskazanie i szczegółowe opisanie użytych składników, pochodzących z Dolnego Śląska.

 

23 czerwca w tej samej restauracji Akropolis – Taverna zobaczyliśmy wszystkie produkty, opatrzone tytułem „Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2016” i co najważniejsze – mogliśmy ich w końcu posmakować, wypytując przy okazji wytwórców o ich dzieła. Członkowie jury, którzy wybierali najlepsze są zgodni co do tego, że poziom tegorocznej rywalizacji był zaskakująco wysoki. – Tak wielu fantastycznych rzeczy naraz od dawna nie degustowałem – mówi Robert Makłowicz – i dlatego niełatwo było nam wydać werdykt. Mój szczególny zachwyt wywołały sery, to jest nie do opowiedzenia, jak smakują. To niewątpliwie jedna z najmocniejszych stron tegorocznego konkursu, bo nigdzie indziej, przy okazji podobnych imprez, nie kosztowałem tak wybornych serów – rozpływał się w zachwytach znawca kuchni wszelakich.

 

Robert Makłowicz: „Sery przebiły w tym roku wszystko” 

Poznajcie laureatów konkursu i szukajcie okazji, żeby dotrzeć do tego, co produkują, bowiem czasami próżno szukać tych specjałów na sklepowych półkach. Pewnym ułatwienie może być nawiązanie kontaktu dzięki internetowi. Poniżej dowiecie się więc także, gdzie tego „dobra” szukać. 

Laureaci

Kategoria: WĘDLINY

  • Szynka, producent: Piotr Caryk, strona www
  • Schab dojrzewający, producent: Piotr Caryk strona www
  • Kiełbasa Golędzinowska sucha, producent: Piotr Czajkowski strona www

Kategoria: RYBY

  • Karp milicki wędzony, producent: karczma Ruda Żmigrodzka strona www

Kategoria: SERY 

  • Ser typu halloumi grillowany, producent: Igor Pietrzyk / Sery Ślubowskie strona www
  • Ser Kaszmirek, producent: Lucyna Wańczyk strona www
  • Ser Kozi grzbiet, producent: Lucyna Wańczyk strona www
  • Ser Górski Sudecki, producent: Lucyna Wańczyk strona www

Kategoria: PRZETWORY 

  • Powidła śliwkowe, producent: Elwira Gracz strona www
  • Sok ze śliwek, producent: Elwira Gracz strona www
  • Konfitura z zielonych orzechów włoskich, producent Helena Malinowska strona www
  • Topinambur kiszony, producent: Wagnerówka – Gospodarstwo Ekologiczne strona www 

Kategoria: NAPOJE 

  • Piwo Lwówek „Jankes”, producent: Browar Lwówek strona www
  • Cydr lodowy półwytrawny (2014) NOEL, producent: Henryk Nowakowski strona www 
  • Sok szparagowy, producent: Agrar MAGNICE strona www
  • Sok szparagowo-jabłkowy, producent: Agrar MAGNICE strona www
  • Likier Karkonoski, producent: Tomasz Łuszpiński strona www

Kategoria: WYPIEKI 

  • Pszenno-żytnie pierniki, producent: Danuta i Marek Komuszyna strona www 
  • Sernik z koziej ricotty na spodzie z białej gryki, producent: Pałac Kamieniec k. Kłodzka strona www
  • Pierniczki ze szlaku cystersów, producent: Gospodarstwo Pasieczne H.M.E. Malinowscy strona www 

Kategoria: MIODY

  • Miód nawłociowy, producent: Spiżarnia Miodowa Ewy i Stanisława Migockich strona www

Kategoria: INNE 

  • Pierogi z kaszą gryczaną, producent: Wagnerówka – Gospodarstwo Ekologiczne strona www 
  • Masło tradycyjne, producent: OSM Międzybórz strona www
  • Pierogi z karpiem z zagrody, producent: Jolanta Bogatsu – Zagroda Grabownica strona www
  • Woda źródlana Potencjałka, producent: AOX ETNO Jelenia Struga Medical SPA strona www

Fot. mawi

Zgłoś uwagę