wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

2°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 05:30

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Kuchenne rewolucje w szkołach i przedszkolach

Rodzima kasza jaglana powoli znajduje zwolenników, woda mineralna coraz chętniej pita jest przez dzieci, surówki ze świeżych warzyw, jeszcze nie wszędzie i z oporami, ale też zaczynają zyskiwać uznanie wśród uczniów.

Coraz więcej szkół i przedszkoli we Wrocławiu stawia na zdrowe jedzenie w swoich placówkach.

O swoich doświadczeniach we wprowadzaniu zdrowych produktów do jadłospisów i sklepików, bolączkach i sukcesach opowiadali we wtorek w ratuszu przedstawiciele przedszkoli i szkół nagrodzonych i wyróżnionych w konkursie: „Zdrowe żywienie w przedszkolu i szkole - dobre praktyki”. Zadaniem konkursu było opisać to co szkoła lub przedszkole robi lub zrobiła aby poprawić jakość wyżywienia w stołówkach i w sklepikach szkolnych.

Konkurs jest częścią programu, którego celem jest poprawa zdrowia dzieci i młodzieży i zapobieganie epidemii nadwagi i otyłości.  Jurorzy chwalili ciekawe i nowatorskie pomysły i poziom konkursu, na który wpłynęło 20 prac. Przyznano cztery główne nagrody ( gry edukacyjne i sprzęt sportowy), a dziewięć prac wyróżniono.

– Wiemy, jak trudno jest wprowadzić zdrowe żywienie nawet w prywatnym życiu i wiem, że nie od razu zmienimy nawyki żywieniowe dzieci, musi minąć kilka lat  – przyznała Jolanta Nyczak, dyrektor Wydziału Zdrowia miasta gratulując autorom najciekawszych prac.

Zmienić ajenta i jadłospis

A oto jakie m.in. rozwiązania i pomysły szkół i przedszkoli oczarowały komisję konkursową:

  • Gimnazjum nr 2 (ul. Gorlicka) zmieniło ajenta, wygląd i asortyment sklepiku. Uczniowie w konkursie wybrali nazwę sklepiku na „Zdrowy kęs”. Mają też wpływ na menu. Teraz są to m.in. pieczywo pełnoziarniste, sałatki warzywne przygotowywane na miejscu, naleśniki, naturalne słodycze. Wprowadził  talony na jedzenie.
  • Przedszkole nr 80 „Zielona Dolina (ul. Zielińskiego). Wspólne wymyślanie nazw potraw z dziećmi („ wtedy chętniej je jedzą”), uwzględnianie opinii rodziców w komponowaniu jadłospisu, zmiana menu – wprowadzono orzechy, ziarna, kasze, odwiedzanie lokalnych warzywniaków z dziećmi, publikowanie przepisów w gazetce przedszkolnej.
  • Zespół Szkół nr 10 (ul. Rumiankowa). Zakupił piec konwekcyjno-parowy do zdrowego przygotowywanie potraw. W kuchni używa się świeżych ziół, które rosną w doniczkach.
  • LO nr X (ul. Piesza). Skuteczna zmiana ajenta sklepiku i pozbycie się batonów, chipsów, "sztucznych" zup w proszku.

Eliza Głowicka

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl