Księga zdrowego żywienia trafi do przedszkoli i szkół

Wkrótce do wrocławskich przedszkoli i szkół trafi specjalna księga dotycząca zdrowego wyżywienia. Są tam m.in. przykładowe jadłospisy i wytyczne dla dyrektorów związane z funkcjonowaniem sklepiku w szkole, zakupem zdrowych produktów spożywczych do kuchni, czy żywieniem prowadzonym przez firmę cateringową.

  • grafika jedzenie

    Już niedługo posiłki w szkołach i przedszkolach będą przygotowane według wytycznych z materiałów rozesłanych placówkom przez Wydział Zdrowia


Księga z jadłospisami i wytycznymi to wynik kilkumiesięcznych prac zespołu ds. żywienia w placówkach oświatowych, jaki został powołany w grudniu 2014 r. przez  Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych. W skład zespołu ds. żywienia wchodzą przedstawiciele: Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych, Departamentu Edukacji, Zespołu Obsługi Jednostek Miejskich, Wrocławskiego Centrum Doskonalenia Nauczycieli, Rady Miejskiej Wrocławia, Wrocławskiego Centrum Rozwoju Społecznego, Uniwersytetu Medycznego i rodziców.  

Powołanie zespołu jest elementem miejskiego programu przeciwdziałania nadwadze i otyłości u dzieci i młodzieży szkolnej. Program finansowany jest z budżetu miasta. Jednym z elementów programu jest przyznawanie szkołom i przedszkolom certyfikatów za wprowadzanie zdrowego żywienia w stołówkach czy sklepikach szkolnych. Niedawno takie certyfikaty otrzymało 26 placówek, wśrod nich jest szkoła, która korzysta z cateringu. 

Zespół ds. żywienia pracował nad przygotowaniem zapisów do dokumentów dotyczących zdrowego żywienia w stołówkach przedszkolnych i szkolnych oraz funkcjonowania sklepików i/lub barów na terenie szkół zgodne z zasadami racjonalnego i zdrowego żywienia.

W najbliższym czasie do wszystkich przedszkoli, szkół podstawowych, gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych we Wrocławiu zostaną przekazane materiały (zebrane we wspomnianą książkę). Wśrod nich są:

  • propozycje zapisów związanych z funkcjonowaniem w przedszkolu lub szkole żywienia prowadzonego przez firmę cateringową
  • propozycje wytycznych dotyczących zakup produktów spożywczych do przedszkoli i szkół, które prowadzą samodzielną kuchnię
  • propozycje wskazówek dla dyrektorow dotyczących prowadzenia sklepiku szkolnego

Oprócz nich, do wyżej wymienionych materiałów zostały dołączone opracowane przez  specjalistów z Uniwersytetu Medycznego jadłospisy uwzględniające wiek dzieci i ich potrzeby żywieniowe, wraz z opisem produktów. Osobne dla wrocławskich przedszkoli, podstawówek, gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych.

Ponadto w księdze znalazły się, opracowane we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym, dodatki do żywności niewskazane w diecie dzieci (np. glutaminian sodu, żywość wysoko przetworzona), lista produktów zalecanych w ograniczonej ilości (np. owocowe jogurty), wykaz produktów rekomendowanych i niepolecanych (m.in. słodycze, chipsy, słodkie napoje gazowane) w sklepikach i automatach szkolnych.

Zgłoś uwagę