Dynia i jarmuż na Nowym Targu

2 października na Nowym Targu odbywać się będzie wielkie święto jesiennych smaków. Prym wieść będą dynia i jarmuż. Organizatorzy zapraszają od 9.00 do 20.00.


Dynia ma niewiele kalorii, a przy tym jest bogata w witaminy i minerały: rozjaśniający cerę cynk, redukujący stres magnez, a także fosfor i  mangan. Odkwasza organizm, wspomaga odchudzanie i obniża ciśnienie krwi. Z kolei charakterystyczne kędzierzawe liście jarmużu to wspaniała dawka przeciwutleniaczy w czystej postaci. I dyni i jarmużowi przypisuje się działanie antyrakowe oraz  przeciwmiażdżycowe. O wszystkich walorach dyni i jarmużu, kto może je jeść, a kto nie powinien i dlaczego, opowie Romana Wróbel, która już w najbliższy czwartek poprowadzi na Nowym Targu warsztaty z przygotowania chipsów warzywnych.

Warsztaty, yoga i radio

Prawdziwej jesieni nie ma bez grzybów, dlatego w ofercie również warsztaty kuchni opartej na grzybach. Sylwia Kozłowska z Gospodarstwa Wataszka z Kotliny Kłodzkiej uchyli rąbka tajemnic kulinarnych: odbędzie się gotowanie zupy grzybowej oraz przygotowywanie pesto z borowików. Wraz ze Państwem Lesiakami oraz Stowarzyszeniem Słomianka z Kotliny Kłodzkiej będzie można przygotować barwne jesienne kompozycje na stoły, a także stylowe dekoracje drzwi i okien. Dla wielbicieli rękodzieła Ewelina Koza przygotowała warsztaty z gręplowania wełny owiec  górskich odmiany barwnej oraz wrzosówek.

Przez cały dzień, od godziny 9 do 20, odbywać się będą zajęcia ruchowe, zorganizowane przez Wrocławskie Centrum Rozwoju Społecznego. New age, breakdance, trening obwodowy, zdrowy kręgosłup, yoga iyengara – w tej bogatej ofercie każdy znajdzie coś dla siebie. Wysiłek fizyczny zwieńczony zostanie wieczorkiem tanecznym z warsztatami tańca brzucha (szczegółowe informacje o technikach i godzinach zajęć).

Od godziny 14 do 17.00 uczestnikom jarmarku towarzyszyć będzie Radio RAM, a przez cały czas trwania Jarmarku będzie można zaopatrzyć się w smaczne, zdrowe i świeże produkty regionalne: sery, wędliny, pieczywo, owoce, warzywa i ryby.

Program

  • 14-16 – grzybowe fantazje kulinarne – gospodarstwo Wataszka
  • 15-18 – warsztaty wykonywania jesiennych ozdób i dekoracji – państwo Lesiakowie i Stowarzyszenie Słomianka
  • 16-18 – warsztaty produkcji chipsów z jarmużu
  • 18-19 – warsztaty gręplowania wełny

materiały prasowe

Zgłoś uwagę