wroclaw.pl strona główna
wroclaw.pl strona główna Wydarzenia we Wrocławiu. Sprawdź aktualny kalendarz imprez Wydarzenia - strona główna

Infolinia 71 777 7777

3°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 05:35

wroclaw.pl strona główna

FILTRUJ

RODZAJ

OPIS

Studenci kierunku Food Design na Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi zapraszają na wystawę Food Design Expo, która odbędzie się 4 czerwca w Browarze Mieszczańskim we Wrocławiu. Wystawa będzie częścią Europy na Widelcu.

Studia Food Design

Odpowiadają na potrzebę innowacji w szeroko rozumianej branży gastronomicznej. Łącząc ze sobą kulinaria, sztukę, design, fotografię i przedsiębiorczość, są niepowtarzalną ofertą dla kucharzy, managerów restauracji, pasjonatów jedzenia i gotowania, czy też tych, którzy w jakikolwiek sposób chcieliby związać swoją przyszłość z tą branżą.  

Food Design Expo jest więc zwieńczeniem rocznej pracy studentów tego kierunku, którzy przez ten czas mieli okazję rozwijać swoje umiejętności, ale także pasje i zainteresowania wokół nowatorskich pomysłów. Odwiedzający wystawę będą mieli szansę obejrzeć prace dyplomowe 10 grup. Zaskakujące ekspozycje, zdjęcia, nowatorskie produkty i usługi to często solidne podstawy kulinarnych biznesów, które już wkrótce mogą zagościć na kulinarnym rynku. Koncept marki łączącej w sobie cechy firmy cateringowej, dietetycznej i warsztatowej, połączenie spa z wykwintną i zdrową restauracją, pomysł na smaczne torty bez cukru, projekt lokalu z kuchnią autorską zupy Pho, pyszne napoje ziołowe, tajemnicze trunki herbaciane Kombucza, delikatne kwiatowe galaretki, zdrowe pasty kanapkowe, nowoczesne i piękne ceraty, a nawet apetyczne śmieci to motywy przewodnie prezentowanych prac.

Ziemniak w roli głównej

Ponadto, uczestnicy wystawy będą mogli wziąć udział w bezpłatnych warsztatach kulinarnych. W tym roku motywem przewodnim warsztatów jest ziemniak. To znane wszystkim warzywo zabierze nas w ciekawą podróż po Europie. Gotujący poznają narodowe potrawy ziemniaczane Włoch, Portugalii, Hiszpanii, Anglii, Czech, a nawet Polski – kochany przez wszystkich ziemniak z kwaśnym mlekiem w nowoczesnej odsłonie zaskoczył już nawet najsurowszych krytyków kulinarnych!

Wśród studentów, będzie można spotkać także Piotra Bikonta, Roberta Makłowicza oraz innych wykładowców kierunku. Wystawa prac dyplomowych odbędzie się w sali Nowej (11.00 -17.30), a warsztaty ziemniaczane w sali Klubowej, start co godzina od 11.00. Zapisy na poszczególne warsztaty odbywać się będą w dniu warsztatów na miejscu wydarzenia.

Miejsce

Zobacz także