wroclaw.pl strona główna
wroclaw.pl strona główna Wydarzenia we Wrocławiu. Sprawdź aktualny kalendarz imprez Wydarzenia - strona główna

Infolinia 71 777 7777

7°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 22:23

wroclaw.pl strona główna
  1. wroclaw.pl
  2. Wydarzenia
  3. Rozrywka
  4. 12. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa

FILTRUJ

RODZAJ

OPIS

Festiwal w ciągu minionych dziewięciu lat z lokalnego święta smakoszy piwa wyrósł na wydarzenie, które zdobyło renomę nie tylko w Polsce, ale też poza jej granicami – przyjeżdżają do nas uczestnicy oraz wystawcy z sąsiednich krajów, takich jak: Czechy, Niemcy, Litwa, Łotwa, Wielka Brytania, Belgia.

Rozwój Festiwalu znajduje swoje odzwierciedlenie również w liczbie uczestników, która rośnie systematycznie z roku na rok, by podczas ostatnich edycji przekroczyć 60 tysięcy osób.

Godziny otwarcia festiwalu i stoisk:

  • 10 czerwca (piątek) – godz. 16-24,
  • 11 czerwca (sobota) – godz. 12-24,
  • 12 czerwca (niedziela) – godz. 12-20. 

Warsztaty:

Szkolenie nie tylko dla piwowarów

  • Szkolenia dla bardziej zaawansowanych, chcących zapoznać się również z niepożądanymi aromatami w piwie, na bazie aromatów FlavorActiV poprowadzi Paweł Leszczyński, certyfikowany sędzia piwny, współorganizator Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Szkolenie degustatorskie 

  • Chcesz nauczyć się, jak fachowo degustować piwo, na jakie elementy zwrócić uwagę i jak je ocenić? Myślisz, że profesjonalna wiedza sensoryczna i ocena piwa zarezerwowana jest tylko dla specjalistów i sędziów piwnych? Chcesz poznać techniki degustacyjne, zasady analizy piwa, sprawdzić się w teście aromatycznym i pracować z arkuszem oceny piwa? Weź udział w podstawowym kursie z sensoryki i degustacji piwa podczas FDP. Kursanci będą mogli zapoznać się z technikami degustacji i profesjonalną oceną piwa na podstawie sześciu różnych gatunków piw.

Szkolenie dla sędziów piwnych 

  • To najbardziej zaawansowane szkolenie, podczas którego poznamy 20 substancji, które dość często pojawiają się w piwach nowofalowych. Ich degustacja będzie również pretekstem do tego, aby opowiedzieć o grupach aromatów takich jak estry, fenole, aromaty siarkowe i tym podobne. Skupimy się na wadach, ale nie zabraknie też cech aromatycznych, które są charakterystyczne na konkretnych stylów piwa.

ABC cydrów polskich

  • W trakcie degustacji poznasz 6 różnych odsłon polskiego cydrownictwa. Czy wiesz czym jest cydr? Jakie może mieć barwy, aromaty, smaki? Z jakich jabłek produkuje się cydr i dlaczego? Dowiesz się czym jest cydr rzemieślniczy i dlaczego różni się od koncernowego, nie tylko ceną. 

ABC miodów pitnych 

  • Podczas degustacji poznasz 6 polskich rzemieślniczych miodów pitnych. Miód pitny uchodzi za wybitnie polski alkohol. Jednak jego historia jest równie długa jak wina!  Warsztaty płatne w cenie od 100 zł. 

Miejsce

ZDJĘCIA

Zobacz także