FILTRUJ
Już po raz piąty dolnośląscy producenci będą mogli pochwalić się swoimi wyrobami i zwrócić na nie uwagę wrocławian. 2 czerwca w restauracji Akropolis – Tawerna, odbędzie się konkurs na „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”, w którym wyłonione zostaną regionalne produkty o najwyższych walorach smakowych, zapachowych i wizualnych.
Dla tych, którzy nie znajdą odpowiedniego pola dla swoich wyrobów, organizatorzy przygotowali także kategorię inne.
Uczestnicy mogą zgłosić dowolną liczbę produktów. Aby wziąć udział w konkursie, wystarczy do 1 czerwca wysłać wypełnioną kartę zgłoszeniową (osobną dla każdego specjału) na adres e-mail: [email protected].
A ponieważ konkurs nie mógłby odbyć się bez degustacji biorących w nim udział wyrobów, 2 czerwca należy dostarczyć m.in. pięć porcji degustacyjnych każdego z nich do restauracji Akropolis – Tawerna (wraz z kopią wysłanej wcześniej karty zgłoszenia). Spośród zgłoszonych specjałów jury – składające się z ekspertów kulinarnych, krytyków i znawców smaku – wyłoni te najdoskonalsze, które zyskają miano „Najlepszego Smaku Dolnego Śląska 2018” w poszczególnych kategoriach. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 2 czerwca na festiwalowej scenie.
Konkurs organizowany jest przez Biuro Promocji Miasta i Turystyki UMW, Polską Akademię Smaku, Krajowy Ośrodek Wspierania Rolnictwa oraz Archeologię Smaku. Jego celem jest wyszukiwanie tradycyjnych produktów pochodzących z Dolnego Śląska, ich promocja oraz wspieranie lokalnych producentów, którzy dbają o najwyższą jakość swoich wyrobów. W zeszłym roku wśród zwycięskich przysmaków znalazły się m.in. kabanosy golędzinowskie Piotra Czajowskiego (Wyrób Wędlin Naturalnych Zakład „Pod Bukami”) czy miód rzepakowy w plastrach Gospodarstwa Pasiecznego w Ciepłowodach Heleny i Mieczysława Malinowskich.
Wróblewskiego, Wrocław