FILTRUJ
Smak życia na zamku…uchwycony na wykonanych przed stuleciem zdjęciach kucharza-fotografa Louisa Hardouina (streaming FB).
Wykład dr Beaty Lejman w ramach cyklu „Książ utracony, Książ ocalony”. Louis Hardouin (1877–1954) – mistrz sztuki kulinarnej zatrudniany w restauracjach oraz rezydencjach w wielu państwach Europy. Od 1909 do 1926 roku kierował kuchnią na dworze Hochbergów w Książu, dla Hansa Heinricha XV pracował zapewne do 1932 roku. Wielkiej pasji fotograficznej Francuza zawdzięcza Książ unikatowe zdjęcia, cudem ocalałe w zbiorach rodzinnych, w tym liczne stereoskopowe szklane pozytywy tworzące iluzję trójwymiarowości. Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników.
Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku – tutejszą florę i faunę, zatrzymał w kadrze widoki ziemi wałbrzyskiej oraz Pszczyny i wielu miejsc, które odwiedzał podczas podróży po Europie.
Bezpłatne spotkanie online transmitowane będzie na profilu FB. W przypadku pytań prosimy o kontakt: [email protected] lub 71 372 51 48.