Handlowcy otworzyli już pierwsze stragany na jarmarku w ramach festiwalu „Europa na widelcu”, na których królować będą przeróżne smaczne wyroby – np. świeże dolnośląskie szparagi i truskawki, oliwki z Grecji, pachnące wędliny i rozpływające się w ustach sery, nalewki benedyktyńskie, wina z południa Europy, wyroby cukiernicze, w tym gabanicę – ciasto, które na Bałkanach podaje się na specjalne okazje. Ceny tych frykasów nie są zbyt wygórowane, dojrzeliśmy np. kilka rodzajów pesto po 10 zł, doskonale pasujące do włoskiej pasty – 6-11 zł, co można dopełnić włoskim winem – np. za 28 zł za butelkę. Wyroby wędliniarskie – w przedziale cenowym 15-40 zł za kilogram.
W godz. 14.00-19.00 trwać będzie również pierwsza z imprez towarzyszących „Europie na widelcu”, czyli warsztaty w Centrum Nauk o Żywności i Żywieniu, ul. Józefa Chełmońskiego na temat faktów i mitów kuchni dietetycznej.
Pełny program festiwalu oraz menu biesiady europejskiej znajdziesz tutaj.
MaWi
fot. Janusz Krzeszowski, wideo Arek Cichosz