To właśnie szefowie wrocławskich restauracji z zespołami są odpowiedzialni za przygotowanie 36 tysięcy porcji potraw, po które obecni na Rynku mieszkańcy miasta i turysty ustawiali się w długich kolejkach. (Zobacz poniżej menu i kto je przygotował).
Biuro Promocji Miasta i Turystyki UM we Wrocławiu, a także wspierający je wyborni gawędziarze i kucharze, czyli Robert Makłowicz i Piotr Bikont, zaserwowali w tym roku imprezę szczególną – przede wszystkim dlatego, że odbywa się ona w roku, gdy Wrocław nosi zaszczytne miano Europejskiej Stolicy Kultury. Pomysł więc, aby „bohaterami” tegorocznej biesiady na Rynku uczynić specjały, pochodzące ze wszystkich dotychczasowych europejskich stolic kultury, wydaje się trafiony w przysłowiowy punkt.
– Ten kolorowy tłum gości, wspaniała pogoda, świetne potrawy i produkty, nawet takie, które, mimo że wielu już w życiu próbowałem, ogromnie zaskakują swoim wybornym smakiem i oryginalnością, to dowód na to, że kulinarne święto miasta jest coraz okazalsze i pożądane – mówi Piotr Bikont, pomysłodawca wrocławskiej Europy na Widelcu i jej coroczny promotor.
Rzeczywiście tłumy przechadzały się w sobotę po jarmarku regionalnym, a przed godz. 13.00 obserwowały barwny i wesoły happening – paradę wrocławskich kucharzy, występujących „w imieniu” poszczególnych europejskich stolic kultury, z towarzyszeniem szczudlarzy i kuglarzy. Pochód doszedł do kulinarnej sceny, gdzie wszyscy bohaterowie, czyli autorzy sobotniej biesiady, zostali przedstawieni i przywitani.
Tymczasem przy stanowiskach, skąd rozchodziły się aromaty rozmaitych narodowych potraw, żądni kulinarnych wrażeń cierpliwie czekali na serwis. Po kilku minutach prawie cały plac Gołębi utonął we wspólnej biesiadzie, a prawdziwi smakosze „zaliczali” poszczególne kuchnie niejednokrotnie. To cieszy tym bardziej, że zysk z każdej wykupionej 5-złotowej cegiełki zasili jak zwykle konto miejscowego zespołu szkół gastronomicznych, służąc przygotowującej się do pracy w gastronomii młodzieży.
Zobaczcie w naszej galerii, jak dziś świętuje Wrocław!
Zobacz, jak przebiegał dzień wrocławski Europy na Widelcu
Rozmowa o festiwalu z Piotrem Bikontem
Konkurs „Najlepsze Smaki Dolnego Śląska 2016”
W tym roku jurorzy, czyli Barbara Jakimowicz-Klein, Piotr Bikont, Robert Makłowicz, Grzegorz Sobel, Krystyna Grygiel, Michał Gołąb, Jan Babczyszyn, musieli spróbować aż 84 różnych produktów regionalnych, ale nie mamy wątpliwości, że zrobili to z przyjemnością. Produkt, by zostać przyjętym do konkursu, musiał przede wszystkim spełnić warunek dostępności w dystrybucji. Te, które się zakwalifikowały, sa w sprzedaży lub do nabycia w gospodarstwach agroturystycznych. A tak typowało jury:
- w kategorii wędliny – szynka Piotra Caryka Zdrowiej, schab surowo dojrzewający Piotra Caryka Zdrowiej i kiełbasa Gołędzinowska sucha Piotra Czajkowskiego
- w kategorii ryby – ponownie wygrał karp, czyli Karp Milicki Wędzony z karczmy rybnej Ruda Żmigrodzka
- w kategorii sery – oceniono jako dorównujące serom szwajcarskim; zwyciężyły: grillowany ser typu halloumi Igora Pietrzyka (Sery Ślubowskie), ser Kaszmirek, Kozi Grzbiet oraz Górski Sudecki Lucyny Wańczyk
- w kategorii przetwory – konfitura z zielonych orzechów włoskich Heleny Malinowskiej z gospodarstwa Pasiecznego i topinambur kiszony Krystyny i Roberta Wagnerów z gospodarstwa Wagnerówka oraz sok ze śliwek i powidła śliwkowe Elwiry Gracz z Krośnic
- w kategorii napoje – po raz trzeci wyróżnienie dla cydru (ok. 13% alkoholu) produkcji Henryka Nowakowskiego z Trzebnicy; soki – szparagowy i szparagowo-jabłkowy Mirosława Szredera oraz Likier Karkonoski Tomasza Łuszpińskiego z Borowic
- w kategorii wypieki – sernik z ricotty na spodzie z białej gryki Katarzyny Soczyńskiej; przenno-żytnie pierniki z Oleśnicy Danuty i Marka Komuszyna, tradycyjne pierniczki ze szlaku cystersów Elżbiety Malinowskiej z gospodarstwa w Ciepłowodach
- w kategorii miody – miód nawłociowy ze spiżarni miodowej Ewy i Stanisława Migoskich
- w kategorii „inne” – pierogi z kaszą gryczaną Krystyny i Roberta Wagnerów; masło tradycyjne OSM Międzybórz; pierogi z karpiem z zagrody Grabownica Jolanty Bogatsu oraz woda źródlana z Karkonoszy: Potencjałka AOX ETNO – Jelenia Struga Medical Spa w Kowarach
Szczegółowy program Europy na Widelcu znajdziesz w serwisie go.Wroclaw:
Europa na Widelcu 2016
Eventy / Jarmarki / W plenerze / Dla wszystkich / ESK / Promowane wydarzeniaWrocław - różne lokalizacje wg programu dnia
Oczywiście wszyscy pamiętamy również, że festiwal kojarzy się z ważną datą w nowożytnej historii Polski – pierwszych wolnych wyborach 1989 r., uznany za „święto”, gdy w mieście fetujemy smacznym jadłem i innymi okołokulinarnymi imprezami wydarzenie sprzed 27 lat.
Od 1 do 5 czerwca, jarmark produktów regionalnych Europy na Widelcu 2016 [ZDJĘCIA]
Smaki Wrocławia do degustacji
Główne atrakcje Europy na Widelcu skupione zostały podczas dwóch dni – 3 i 4 czerwca. Ten pierwszy zaplanowany został jako Dzień wrocławski. Do konfrontacji ze smakoszami przybyłymi na Rynek 3 czerwca stanie kuchnia Wrocławia, tj. m.in. hubertówki na trójniaku, makówki, gołąbki babci Karoli czy śląskie niebo. Będzie ich można skosztować w porcjach degustacyjnych (5 zł jedna; i to jest nowum na festiwalu, ponieważ cegiełki na degustację będzie można wykupić również następnego dnia).
To, co zapachnie po wrocławsku na Rynku, zostało oparte na przepisach, które znalazły się we „Wrocławskiej książce kulinarnej” – publikacji, która stała się jedną z wizytówek Europejskiej Stolicy Kultury 2016, stworzonej z przepisów, opowieści i anegdot, dostarczonych przez mieszkańców stolicy Dolnego Śląska i regionu. Promować tę książkę będzie jej ambasadorka, wrocławska Master Chef, Beata Śniechowska, a wydawictwo będzie do kupienia podczas trwających targów książki kulinarnej.
Specialité de la maison stolic kultury w... stolicy kultury
4 czerwca – jak obiecują organizatorzy wydarzenia – świętujemy na całego! Poznamy przede wszystkim tych, którzy przygotowali w tym roku wyborną biesiadę, czyli wszystkich kucharzy, którzy zaprezentują się miastu w tradycyjnej paradzie. Oni w tym roku wzięli na swój gastronomiczny warsztat potrawy rodem z 16 europejskich stolic kultury (menu poniżej), których będzie aż 36. Ciekawe, co najbardziej sprawdzi się w mieście-gospodarzu tegorocznej kulturalnej stolicy?
Razem z organizatorami festiwalu, jego głowni bohaterowie, czyli kucharze i szefowie kuchni, którzy przygotują 36 europejskich potraw i kilka dań z „Wrocławskiej książki kucharskiej”. Wszystkie będzie można degustować podczas dnia wrocławskiego i biesiady na Rynku, fot. mawi
Jak tradycja każe, na jarmarcznych stoiskach nie powinno zabraknąć truskawek i szparagów – z najlepszych na Dolnym Śląsku upraw. Kto lubi, będzie mógł skosztować chleba, wypieczonego na specjalnych warsztatach, a na łasuchów poczeka okazały tort.
Te wszystkie zapachy i smaki będą przeplatane muzyką, m.in. w wykonaniu Wrocław Respect Orchestra pod kierownictwem Mariusza Dziubka, konkursami i innymi atrakcjami kulinarnego jarmarku. A żeby upamiętnić 4 czerwca, wszyscy przebywający ok. godz. 13.00 na Rynku obejrzą specjalny klip, którego autorem jest Antoni Ferency. Warto dodać, że podobne projekcie odbędą się tego dnia również w Warszawie, Gdańsku, Krakowie i Poznaniu.
Truskawki, szparagi, sok jabłkowo-szparagowy (nowość!) i orzeźwiająca woda mineralna – na pewno nie zabraknie ich na tegorocznym festiwalu, fot. mawi
Food trucki, zacne piwo, studenci... od jedzenia, dużo wody i kawa w niebie
Miłośników food trucków zapraszamy do Browaru Mieszczańskiego. Gości tutaj dzisiaj @SmakiWroclawia #enw2016 pic.twitter.com/ZQWlJs16s0
— Wroclaw (@wroclaw_info) 5 czerwca 2016
Przez dwa dni (4-5 czerwca) Browar Mieszczański będzie nęcił wspaniałościami z Festiwalu Food Trucków i Zacnego Piwa. Impreza wspierająca „ideologicznie” Europę na Widelcu zapowiada się tym ciekawiej, że otrzyma wsparcie od Food Design Expo, podczas którego studenci pracowni Food Design z Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi serwować będą dobre jedzenie i pokazywać ciekawy design – w czasie plenerowych warsztatów kulinarnych i prezentacji projektów dyplomowych.
Staropolanka, która jest partnerem tegorocznej Europy na Widelcu, zajmie przez dwa dni uwagę również najmłodszych fetiwalowiczów (3-4 czerwca). Animatorzy pokażą dzieciom, dlaczego i jak ważna w życiu człowieka i środowiska jest woda. W tym czasie rodzice, dziadkowie i reszta pełnoletnich gości festiwalu może skusić się na podniebny poczęstunek na platformie Dinner in the Sky, która już po raz drugi stanie na wrocławskim pl. Solnym.
Filatelistów i nie tylko zachęcamy też do podziwiania kolekcji w Muzeum Poczty i Telekomunikacji, której wernisaż odbędzie się 3 czerwca.
Menu europejskich stolic kultury w Europie na Widelcu 2016
Wielka Brytania – Liverpool 2008
- Pulled Pork Burger – burger z szarpaną wieprzowiną
- Cheesburger Soup – zupa burgerowa z mięsem wołowym na bazie sera cheddar
gotuje: Damian Kogutiuk
Kto ma smaka na burgera?, fot. UM
Belgia – Bruksela 2000
- Stoofvlees/Carbonade flamande – wołowina w piwie po flamandzku
- Sjasliek met mint en aardbei/Brochettes avec des fraises et à la menthe – szaszłyk truskawkowo-miętowy maczany w fontannie czekoladowej
gotuje: Edward Jany
Czechy – Praga 2000
- Svatebni koláčky – drożdżowe bułeczki z nadzieniem
- Svičková na smetaně – wołowina w sosie śmietanowym
gotuje: Zbigniew Koźlik
Bułeczki po czesku, fot. UM
Francja – Avignon 2000
- Tarte aux pommes – szarlotka prowansalska
- Flamiche aux poulet – tarta z kurczakiem, szpinakiem i sosem gruyere
- Ratatouille – gulasz warzywny z bakłażanem, cukinią, papryką, cebulą i pomidorami
gotuje: Marcin Śliwa
Grecja – Ateny 1985
- Mουσακάς (musaka) – zapiekanka z bakłżana i mielonego mięsa
- Yιαούρτι (jogurt mesika) – jogurt naturalny z figami
gotuje: Servet Kovaci
Figi na greckim jogurcie necą, fot. UM
Hiszpania – Donostia – San Sebastian 2016
- Gazpacho – andaluzyjski chłodnik
- Camarón en español – krewetki po hiszpańsku podane z misą sałat
gotuje: Robert Grygiel
Irlandia – Cork 2005
- Porked Sausages with Colcannon – smażone kiełbaski wieprzowe podane z irlandzkim purée z ziemniaków
- Irish Beef Stew – gulasz wołowy z włoska kapustą
- Apple Crumble – gorące jabłko z kruszonką
gotuje: Damian Jeleń
Litwa – Wilno 2009
- Cepelinai – cepeliny z mięsem i skwarkami z wędzonego boczku
- Koldūnai – rosół z kołdunami nadziewanymi surowym mięsem
- Šaltibarščiai – chłodnik na bazie maślanki i soku z buraków
gotuje: Ołena Marciniak
Wyborny litewski zestaw, fot. mawi
Niemcy – Essen 2010
- Spargel mit Sauce Hollandaise – szparagi z sosem holenderskim
- Rheinischer Döppekooche mit Apfelmus – reńska babka ziemniaczana z kiełbasą serwowana z musem jabłkowym
gotuje: Grzegorz Pomietło
Polska – Kraków 2000
- Flaki po krakowsku – gęsta zupa mięsna
- Maczanka krakowska – karkówka w sosie doprawionym kminkiem podawana w bułce
gotuje: Agnieszka Hajbura-Michałowska
Portugalia – Lizbona 1994
- Caldo verde – zupa z jarmużem, ziemniakami i chorizo
- Bacalhau com natas – suszony dorsz zapiekany w sosie śmietanowym
gotuje: Sebastian Witkowski
Rumunia – Sybin 2007
- Mititei – pikantne smażone kiełbaski podawane na purée z fasoli
- Ciorbă – zupa o charakterystycznym kwaśnym smaku
gotuje: Grzegorz Chmolowski
Szwecja – Sztokholm 1998
- Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe
- Senapssill – śledzie w sosie musztardowo-miodowym
- Biff à la Lindström – kotleciki wołowe z dodatkiem kaparów i marynowanych buraków
gotuje: Sylwia Korzeniewska
Słodkości ze Skandynawii, fot. UM
Turcja – Stambuł 2010
- Imambayildi – faszerowane bakłażany
- Baklava – bałkański deser
gotuje: Piotr Zieliński
Węgry – Pecz 2010
- Marhapörkölt – mieso duszone z papryką
- Tokaj Szörbet – sorbet na bazie tokaju
gotuje: Tomasz Gotfryd
Włochy – Bolonia 2000
- Tagliatelle alla bolognese – makaron tagliatelle z sosem bolońskim
- Tiramisù – deser na bazie biszkoptów nasączonych kawą z kremem z serka mascarpone
- Sorbetto alla fragola
gotuje: Robert Poliński
Menu Wrocławia
Współczesna kuchnia wrocławska to przede wszystkim kuchnia... rodzinnej pamięci, często złożona z wymieszanych, odległych tradycji kulinarnych. Znalazało to swoje odzwierciedlenie we „Wrocławskiej książce kucharskiej”, która będzie miała premierę podczas tegorocznej Europy na Widelcu. Zobacz, co przyrządzą kucharze:
- Hubertówka na trójniaku – zupa z dziczyzny, grzybów i miodu pitnego, gotuje: Maciej Dorosz
- Gołąbki babci Karoli – gołąbki z kaszą jaglaną i ziemniakami, gotują: Łukasz Kolibabka i Dariusz Kulczycki
- Żeberka zapiekane z kiszona kapustą, gotują: Łukasz Kolibabka i Dariusz Kulczycki
- Zapiekanka z wiosennej botwiny i koziego sera – gotują: Łukasz Kolibabka i Dariusz Kulczycki
- Śląskie niebo – wieprzowina duszona z suszonymi owocami, gotuje: Przemysław Bogucki