Druga kooperatywa ma plan

Budynek kooperatywy składający się z czterech mieszkań, w których nie zabraknie części wspólnych powstanie na kolejnej działce (62/11) przeznaczonej pod zabudowę dla kooperatyw na wzorcowym osiedlu mieszkaniowym Nowe Żerniki (WuWA2).


Działka mierzy 1582 metry kwadratowe, z czego pod zabudowę będzie przeznaczonych 391 metrów kwadratowych. Zaplanowany budynek będzie mieć 2835 metrów kwadratowych kubatury. Na terenie działki zaplanowano 10 miejsc postojowych dla samochodów, z czego 8 z nich w garażach oraz dziesięć miejsc  postojowych dla rowerów. Budynek będzie przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. W budynku znajdzie się też miejsce na lokale usługowe – gabinet stomatologiczny na parterze. Mieszkanie na parterze kooperatywa postanowiła przeznaczyć dla gości.

Rodzina i goście

Budynek zaprojektowała pracownia Creoproject. Przewidziano cztery mieszkania – największe liczy 108,8 metrów kwadratowych, dwa mierzą dwa 83 metry kwadratowe i jedno 90 metrów kwadratowych.

Części wspólne to pomieszczenie techniczne, w którym znajdzie się węzeł cieplny (5,3 m kw.), rowerownia będąca jednocześnie magazynem ogrodowym (11,7 m kw.), mieszkanie dla gości i miejsce spotkań mieszkańców (31 m kw.), cztery komórki lokatorskie (14 m kw.), korytarze i przejścia komunikacyjne (97,3 m kw.).

Korytarz spotkań

Projektowany budynek posiada trzy kondygnacje, wysokość 9,8m oraz część przeznaczoną pod lokal usługowy zlokalizowaną od ulicy. W parterze zaplanowano też garaże oraz części wspólne takie jak rowerownia oraz sala spotkań / mieszkanie dla gości. Budynek otwarty jest na tereny zielone dzięki dużym tarasom oraz loggiom; zróżnicowane typy mieszkań i możliwość ich adaptacji pozwalają na dostosowanie obiektów do różnych potrzeb lokatorów.

Nadrzędny procent powierzchni wspólnych w budynku omawianej kooperatywy stanowią szlaki komunikacyjne o charakterze półprywatnym. Zamysł projektowy sprawia, że korytarze są w dużym stopniu przestrzenią spotkania i podtrzymywania relacji dobrosąsiedzkich. Piętra i klatki schodowe są przestronne, dobrze oświetlone, a w ich wystrój zaangażowane będą bezpośrednio rodziny mieszkające na danym piętrze.

Aspekt zrównoważonej, wygodnej komunikacji przewija się też w umiejscowieniu rowerowni, w miejscu dostępnym wszystkim mieszkańcom.

Mieszkańcy przewidują dwa wyjścia z klatki schodowej – jedno z nich prowadzące do zagospodarowanego ogrodu, będącego kolejnym miejscem spotkania i wypoczynku (w ogrodzie przewiduje się docelowo m.in. zadaszenie w postaci altany drewnienej, ławki, murowany grill i teren zabaw dla dzieci).

W ramach tworzenia zintegrowanej przestrzeni wspólnej mieszkańcy zaprojektowali salę spotkań na potrzeby większych uroczystości rodzinnych, która może być użytkowana jako mieszkanie dla gości odwiedzających rodziny mieszkające w kooperatywie. Pomieszczenie to posiada aneks kuchenny wraz z toaletą.

Dom i praca w jednym miejscu

W skład projektowanej kooperatywy wchodzić będzie jeden lokal usługowy o łącznej powierzchni 121m2. Lokal ten, zlokalizowany od strony wschodniej przylega bezpośrednio do projektowanej ulicy, dedykowany jest na potrzeby gabinetu stomatologicznego, którego właścicielem będzie jedna z rodzin wchodzących w skład kooperatywy. Lokal ten połączy miejsce zamieszkania z przestrzenią pracy mieszkańców i wniesie wartość dodaną w osiedle Nowe Żerniki.

Architektura o prostym układzie elewacji, zaakcentowany drewnianą okładziną parter nawiązuje do sąsiadujących budynków wielorodzinnych oraz oddziela wizualnie część usługową budynku od części mieszkalnej. Przystępne cenowo materiały obniżają koszty budowy, które bez wątpienia stanowią ważny element składowy inwestycji. Konstrukcja budynku żelbetowo-murowana.

Zgłoś uwagę