Roślinne odtruwanie

11 kwietnia, w sobotę, od godziny 14.00 do 17.00, będzie można dowiedzieć się, jak smacznie przygotować wegetariańskie potrawy. Otwarte Klatki i Dolnośląska Biblioteka Publiczna zapraszają na wiosenny pokaz roślinnego gotowania w wykonaniu nono.


Nono to projekt kulinarno-edukacyjny, propagujący dietę roślinną i zachęcający do „zabawy” w kuchni. Twórczynią zdrowych, wegańskich delikatesów jest Agata Noszczyk, obecnie szefowa kuchni w Zdrowej Krowie, gdzie oprócz codziennej pracy kucharza namawia gości do zdrowych zmian żywieniowych. Chętnie opowiada o tym, co można przygotować z warzyw. – Agata jest aktywistką żywieniową, fascynatką roślin jadalnych, uprawnych i dzikich. Jej ulubionym zajęciem jest podrabianie smaków z dzieciństwa oraz tworzenie zdrowych, roślinnych wersji klasycznych potraw. Ostatnio jest zakręcona na punkcie tak zwanych serów z orzechów i kuchni surowej – mówi Karolina Mendyk współorganizatorka iomprezy.

Na spotkaniu „Detoks na roślinach” Agata Noszczyk opowie o kuchni roślinnej, zdrowym podejściu do jedzenia, różnicy między dietą a odżywianiem i o wiosennym detoksie. Przedstawi swoje pomysły na wiosenne śniadania i zdradzi kilka kulinarnych sekretów pozwalających obudzić się z zimowego snu. Pokaz odbędzie się w sali 35 w bibliotece, na 3. piętrze.

Zgłoś uwagę