Czas na grilla – gdzie i jak grillujemy

Lato to czas, kiedy najsmaczniejszy posiłek to zwykle ten przygotowany na grillu. Gdzie możemy grillować? Swobodnie możemy to robić w przydomowym ogródku, na działce lub na tarasie. Prawo nie zakazuje również grillowania na własnym balkonie.

  • fot. http://pixabay.com

    fot. http://pixabay.com


We Wrocławiu możemy „legalnie” rozpalić ognisko w specjalnie przeznaczonych do tego miejscach znajdujących się miejskich lasach. Są to otoczone kamieniami paleniska, przy których najczęściej znajdują się ławki i stoliki - znajdziemy je w Lesie Rędzińskim, Lesie Osobowickim , Lesie Sołtysowickim oraz przy kąpielisku przy ul. Królewieckiej. Trzeba jednak pamiętać aby przestrzegać dodatkowych obowiązków przy grillowaniu. Zzawsze trzeba pamiętać, że nie wolno zanieczyszczać miejsc publicznych (czyli nie zostawiamy po sobie śmieci, nie wysypujemy zawartości po grillu na ziemię itp.), nie wolno niszczyć roślinności (czyli nie biwakujemy na rabacie kwiatowej w parku, nie łamiemy gałęzi z drzew itp.), zapewniamy opiekę nad dziećmi (uwaga na poparzenia i ewentualną bliskość rzeki itp.), zapewniamy pełny nadzór i opiekę nad naszym psem (pamiętajmy, że nasze zwierzę może być dla innych niebezpieczne lub uciążliwe – mamy obowiązek sprzątać także po nim).

Ważne gdzie

Na początek musimy zdecydować, gdzie rozstawimy naszego grilla. Jeśli dysponujemy większą posesją, najlepszym rozwiązaniem będzie ustawienie go w ustronnej i oddalonej od domu części ogrodu. Dzięki temu znajdziemy się bliżej natury, gdzie otaczające nas rośliny będą sprzyjać przyjemnej atmosferze. Jednak przy takim ustawieniu sprzętu do grillowania kłopotliwe będzie donoszenie mięs, napojów oraz niezbędnych naczyń. Natomiast jeśli urządzimy grilla blisko domu, na przykład na tarasie, będziemy mieli co prawda wszystkie potrzebne rzeczy pod ręką, ale nasz grill może stracić niepowtarzalną, kameralną atmosferę oraz oprawę, jaka jest niezbędna przy tego typu biesiadach na świeżym powietrzu.

Z pewnością najprzyjemniej odpoczywa się w miejscu zacisznym, osłoniętym od wiatru i ostrych promieni słonecznych. Dlatego z myślą o grillowaniu, możemy zaadaptować na naszej działce altankę, obsadzając ją pnącymi się roślinami lub grupami krzewów. W pobliżu miejsca, w których planujemy organizować miejsce do grillowania, warto posadzić rośliny takie jak majeranek, bazylia oraz melisa. Ich zapach działa pobudzająco na nasz układ trawienny, a dodatkowo można przyozdobić nimi grillowane potrawy, nadając im niezapomniany smak i aromat świeżych ziół.

Istotny sprzęt

Gdy mamy już wybrane miejsce do grillowania, warto pomyśleć o odpowiednim sprzęcie. Na rynku dostępne są grille węglowe, gazowe, elektryczne oraz murowane. Najbardziej popularnym grillem jest grill węglowy, choć niektórzy narzekają na problemy z rozpalaniem oraz niezbyt przyjemny zapach dymu. Grill elektryczny to dobry pomysł, ale głównie na kameralne przyjęcia domowe, natomiast raczej nie nadaje się na większe przyjęcia na łonie natury. We własnym ogródku dobrze sprawdza się również grill murowany. Niestety nie posiada on możliwości przetransportowania go w inne miejsce, zwłaszcza w przypadku niesprzyjającej pogody. Coraz popularniejsze stają się grille gazowe, zwłaszcza, że ich rozpalanie to kwestia kilku sekund.

Warto też wybrać grill, który będzie miał po bokach blaty, na których będziemy mogli ostatecznie przygotować nasze dania. Do tego można też dokupić zestaw akcesoriów, które pozwolą nam bezpiecznie czuwać nad pieczeniem potraw na grillu.

Dozwolone na balkonie

Niewiele osób wie, że rozpalanie grilla na balkonie jest również możliwe. Obecne prawo nie przewiduje żadnych sankcji przeciwko grillowaniu w miejscu, które stanowi integralną część mieszkania. Możemy robić wszystko to, co nie zakłóca miru domowego naszych sąsiadów. Nie wszyscy reagują z entuzjazmem na dym i zapach smażonej karkówki w upalny dzień. Gdy mimo to, zdecydujemy się na palenie grilla na balkonie powinniśmy zachować szczególną ostrożność. Nagły podmuch wiatru może poderwać żarzące się kawałki węgla drzewnego, które z kolei mogą trafić do mieszkania i spowodować pożar.

Warto jednak pamiętać, że spółdzielnie lub wspólnoty mieszkaniowe w swoich regulaminach mogą wprowadzić zakazy grillowania na swoim terenie. Egzekwowanie takich zakazów leży wyłącznie w gestii tych administracji i tam też należy się udać, by uzyskać informację, czy grillowanie jest dozwolone na terenach osiedli czy innych wspólnot.

W trosce o bezpieczeństwo swoje i swoich bliskich, bez względu na to jakie miejsce wybierzemy na palenie grilla – powinniśmy pamiętać o zachowaniu szczególnej ostrożności. Nad paleniskiem powinna czuwać osoba trzeźwa, zdolna do szybkiego reagowania w razie niebezpieczeństwa.

Katarzyna Kunka

Zgłoś uwagę