Włoskich specjałów nigdy dość

CORSO Wine-Bar zaprasza na degustację. Konkurs zakończony

  • Degustacja win - 3 lipca, CORSO Wine-Bar

    Degustacja win - 3 lipca, CORSO Wine-Bar

  • CORSO Wine-Bar, ul. Szewska 19-21a we Wrocławiu

    Przy Szewskiej 19-21a jest także letni ogródek

  • CORSO Wine-Bar

    Szeroki asortyment trunków, których można napić się na miejscu albo kupić na wynos

  • CORSO Wine-Bar we Wrocławiu

    Menu oparte na włoskich regionalnych produktach

  • CORSO Wine-Bar we Wrocławiu

    Menu oparte na włoskich regionalnych produktach


Wrocławianie darzą dużą sympatią i… apetytem włoską kuchnię. Miejsc w naszym mieście, gdzie można smakować specjałów ze słonecznej Italii, jest całkiem sporo. Ale kolejne na pewno nie zawadzi, wręcz przeciwnie. Od kilku miesięcy przy ul. Szewskiej 19-21a działa CORSO Wine-Bar, chwaląc się menu, opartym na włoskich regionalnych produktach.

Jak mówią właściciele lokalu – dwóch przyjaźniących się Włochów – pomysł był prosty: stworzyć we Wrocławiu miejsce z dużym wyborem win i regionalnych przysmaków z Italii. Wśród wyeksponowanych na ścianie butelek znaleźć można zarówno marki bliskie najbardziej wymagającym smakoszom, jak i trunki, które zachwycą mniej rozeznanych „w winiarskim temacie”. Klienci mogą degustować wino, spędzając miłe chwile w CORSO Wine-Bar, albo kupić je do degustacji w domowym zaciszu, z gwarancją, że wszystkie butelki białego czy czerwonego przywędrowały do winiarni prosto z Półwyspu Apenińskiego – i to w stylowych, drewnianych skrzyniach.

Co do wina

Właściciele CORSO Wine-Bar postawili na nową paletę przysmaków – jako ciekawą i co najważniejsze smaczną alternatywę dla pasty czy pizzy, serwowanych przez inne lokale w mieście.

– Nasi goście coraz chętniej sięgają po regionalne, włoskie przetwory, wędliny czy sery – mówi Paolo Corso, współwłaściciel CORSO Wine-Bar. – Postanowiliśmy więc poszerzyć ofertę gastronomiczną i sprowadziliśmy specjalistyczny sprzęt do przygotowywania naszych tradycyjnych, a często mało znanych w Polsce, rarytasów. Jesteśmy pewni, że włoskie szaszłyki warzywno-serowe, różne rodzaje bruschetty czy tatar z mozzarelli i pomidorów podawany z anchois, podbiją serca klientów.

Właściciele mówią też, że wielką wagę przywiązują do świeżości wszystkich serwowanych składników. Przykładowo – Mozzarella Di Bufala (jedyna oryginalna, czyli ser z bawolego mleka), której data ważności jest stosunkowo krótka, sprowadzana jest z Włoch przynajmniej raz w tygodniu. Oferta stopniowo się poszerza, można więc spodziewać się kolejnych kulinarnych inspiracji prosto ze słonecznego Południa.

Degustacja win w CORSO Wine-Bar

3 lipca wrocławski CORSO Wine-Bar organizuje degustację win kompanii Fontanafredda z Włoch. Wieczór z wykwintnymi markami i włoskimi przekąskami, uświetni specjalista przybyły ze słonecznego Półwyspu Apenińskiego.

Degustację poprowadzi Enzo Agresta, reprezentant Fontanafredda – jednej z najpopularniejszych kompanii winiarskich we Włoszech. Zaprezentuje zarówno czerwone, białe, różowe, jak i musujące wina z różnych regionów Włoch, m.in. z Piemontu, Lombardii, Wenecji Euganejskiej, Apulii czy Sycylii. Specjalnością serwowaną podczas wieczoru będzie sztandarowa marka kompanii: Barolo Borgogno. Podczas degustacji obowiązywać będzie 30-proc. na testowanie oraz na zakup produktów Fontanafredda.

Do win serwowane będą włoskie specjały, w tym różne rodzaje bruschetty (z pomidorów, grzybów, szynki czy mozarelli) czy szaszłyków warzywno-mięsnych.

Początek degustacji o godz. 19.00 w CORSO Wine-Bar, ul. Szewska 19-21 – czwartek, 3 lipca.

 

Dla czytelników naszego portalu mamy trzy podwójne zaproszenia na czwartkową degustację. Wystarczy odpowiedzieć na pytanie, dziś – 1 lipca – do godz. 16.00:

W jakiej włoskiej prowincji leży miejscowość Fontanafredda?

Zaproszenia trafią do osób, które jako PIERWSZE udzielą poprawnej odpowiedzi. W treści prosimy o podanie również imienia i nazwiska oraz nr. telefonu, ponieważ o wygranej poinformujemy telefonicznie. KONKURS ZAKOŃCZONY


MaWi

fot. CORSO Wine-Bar

Zgłoś uwagę