Hiszpańskie tapas Pod Złotym Jeleniem [ZDJĘCIA]

Na parterze kamienicy Pod Złotym Jeleniem we Rynku lokale gastronomiczne były od wielu lat, ostatnio działała tam np. znana „kawowa sieciówka”. Teraz w kolorowym wnętrzu są serwowane hiszpańskie przysmaki. W roli głównej doskonale znane minikanapki rodem z Półwyspu Iberyjskiego – ale to niejedyna oferta Classic Cafe and Tapas.

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    Ogródek Classic Cafe and Tapas

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    W lokalu jest superkolorowo

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    W barze nie brakuje napojów o różnym poziomie "wyskoku"

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    Minikanapki, koreczki i inne przekąski z restauracyjnej lady

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    Lokal już od 7.00 proponuje menu śniadaniowe

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    Pieczywo pod kanapki i miniburgery wypiekane jest na miejscu

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    Specjalnośc zakładu, czyli paella inna niż wszystkie, na gorącej patelni...

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    ...i na talerzu

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    Niezwykły w smaku dżem z pomidorów

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    Hiszpańska klasyka, czyli patatas bravas

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    Kolejnego klasyka - pobite jaja (huevos estrellados) podaje się w zgrabnych słoikach

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    Na świeżym pieczywie - ruska sałatka (geneza nazwy nieznana), całkiem jak nasza jarzynowa, choć o łagodniejszym smaku. Ale to kwestia przypraw

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    Oryginalna Jamon Iberico Cebo - wisi sobie w lokalu i pobudza apetyty...

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    Zrób sobie grilla, czyli Chorizo Diabolo skwierczy nad płonącą śliwowicą

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    O stopniu wysmażenia można decydować samemu

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    Diabelskie Chorizo, o szczególnym aromacie, już na talerzu

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    W Classic Cafe and Tapas pracują utalentowani barmani

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    Słodkich delicji w Classic Cafe and Tapas również nie brakuje. Tarta z owocami jest imponująca

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    Coś dla smakoszy bezowych ciast

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    Takiej tarcie nie można się oprzeć

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    A ze słodkościami najlepiej komponuje się specjalnie parzona, alternatywna kawa

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    Na poziomie piwnicy urządzono w lokalu dwie pełne koloru sale...

  • Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44

    ...które świetnie się sprawdzają podczas letnich upałów, ponieważ panuje tam przyjemny chłód


Już o 7 rano można tam wstąpić na śniadanie i zamówić na przykład klasyczne rogaliki z masłem i dżemem oraz takie z hiszpańskimi dodatkami: tuńczykiem, suszoną kiełbasą Fuet, świetna szynką z iberyjskich świń czy smażonymi kalmarami (w cenach 15-24 zł). Do tego na przykład słoiczki śniadniowe z musli, jogurtem i owocami po 7 zł. Solidniejszy zapas energii można zaś sobie zapewnić dzięki jajecznicy, np. z krewetkami (22 zł), albo zamawiając gofry (np. na słodko 3 zł, z szynką Jamon Iberico Cebo, białym serem i oliwkami 22 zł) lub naleśniki (np. owoce z miodem za 12 zł). 

Codzienie świeże przekąski można sobie „wskazać palcem” 

Tapas i spółka

Po kliku godzinach, ok. 11.00, zaglądając do lokalu na Rynku 44, można, zwłaszcza o tej porze roku, przysiąć w wygodnych fotelach restauracyjego ogródka i zamówić tapas, które są dziełem szefa kuchni  Classic Cafe and Tapas, który wiele lat pracował w Hiszpanii, a w Barcelonie osobiście dobierał produkty, na których „pracuje” teraz we Wrocławiu. Michał Proć, bo o nim mowa, mówi, że tapas, podawane kiedyś głownie w hiszpańskich barach jako zakąska do alkoholi, teraz przeżywają swój renesans w kraju Cervantesa. – Powstaje mnóstwo ekskluzywnych restauracji, które swerwują wyłącznie tapas. Te małe hiszpańskie dania zamienia się w arcydzieła – mówi Michał Proć. Jakie proponuje swoim gościom we Wrocławiu? Od prostych, opartych na warzywach i kozim serze – już od 4 zł po tapas na ciepło, złożone m.in. ze smażonych kalmarów, Sombrasady (uwiebianej przez Hiszpanów kiełbasy z wieprzowiny i papryki) i ciecierzycy po 26 zł. W ofercie są również zestawy tapasów – w cenie 29/37/43 zł.

Produkty, których używa się w restauracji, wprost z Hiszpanii

Co jeszcze wpatrzyliśmy w menu Classic Cafe and Tapas? Jest oczywiście paella, ale nie taka naszpikowana owocami morza. Pod Złotym Jeleniem robią ją zupełnie inaczej, chwaląc się jej oryginalnym smakiem. Potrawa powstaje bowiem z użyciem mięsa kurczaka i królika. – Trzeba być cierpliwym, żeby to danie dopracować – mówi szef kuchni. – Nie wystarczy wrzucić ryż i poszczególne składniki – dodaje. Za tę „wypracowaną” paellę trzeba zapłaćić 58 zł – podawana na sporej patelni, do obdzielenia kilku osób.

Zamówienie można złożyć również na tradycyjne w hiszpańskiej kuchni: patas bravas – czyli pieczone ziemniaczki polane ostrym sosem (12 zł); huevos estrellados – tzw. pobite jaja, tj. „mieszankę” ziemniaków, sadzonych jaj i szynki (18 zł) czy też na szaszłyk z ośmiornicy z ziemniakami (12 zł).

Michał Proć, szef kuchni, i jego szaszłyki z ośmiornicy 

Na koniec przeglądu menu wybieramy jeszcze jedno danie, którego sposób przygotowania i serwowania na pewno trudno nazwać „oklepanym”. Jeśli chcecie mieć na stole swojego osobistego grilla – poproście o Diabelskie Chorizo (22 zł). Dostaniecie nadzianą na miniruszt chorizo fresco (najbardziej aromatyczną surową chorizo, po podgrzaniu nadajacą potrawom szczególnego smaku), którą umieszczcza się na ceramicznej śwince, odgrywającej rolę paleniska, na którym buzuje podpalona śliwowica. To, jaki stopień wysmażenia chorizo chcemy uzyskać, zależy od tego, jak długo będziemy obracali rusztem i podsycali palenisko wytapiającym się z kiełbasy tłuszczem.   

Wieczorowy Classics..

…czyli wszelakie trunki alkoholowe i nie tylko – wabią szeroką ofertą i... cenami. Prowadzacy lokal chwalą się, że są one ponoć jednymi z najtańszych w mieście, co nie zagraża ich jakości i oryginalności. Zapraszają więc na np. takie tapas drinks, jak Flamenco, Barcelona Sour czy Katalonia Sunset. Wrażenie robi też na gościach sposób, w jaki barmani przygotowują swoje „dzieła”. Na życzenie na pewno pokażą choćby te, powstające w ognistych płomieniach...

Hokus-pokus w barze, czyli efektownie przygotowane drinki

Miłośnikom oryginalnej małej czarnej w Classic Cafe and Tapas zaproponują również takie kawy altenatywne, których zaparzanie trwa nawet 15 minut. Cierpliwość zostaje jednak nagrodzona głębokim, oryginalnym smakiem i bogatym aromatem takiego naparu. Ceny kawowych napojów zaczynają się od 7 zł, a kończą na 16 zł (przy czym tu znaczenie odgrywa także wielkość porcji).

W optymistycznych barwach

I na koniec słów kilka o wyglądzie lokalu. Pierwsze rzucają się w oczy kolorowe geometryczne motywy, których pełno na ścianach, a nawet na restauracyjnych meblach. Nie da się ich przeoczyć zwłaszcza w piwnicznej części restauracji, gdzie urządzono dwie kolejne sale lokalu. Miejsca więc, łącznie z ogródkiem (tam zaś czekają nas wygodne poduchy i koce do otulenia) i parterem Classic Cafe and Tapas ma dla swoich gości sporo. Spokojnie można więc zajrzeć tam większą grupą albo zarezerwować miejsca na jakąś szczególną okazję. Zwłaszcza że w lokalu będzie również grana muzyka na żywo.

Classic Cafe and Tapas, kamienica Pod Złotym Jeleniem, Rynek 44 


fot. mawi

Zgłoś uwagę