wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

4°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 22:37

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Akademickie przepisy na jaja

Jaja w filiżance po andaluzyjsku, stokrotki z jaj po podlasku, krem jajeczny z miodem i migdałami, napój owocowo-jajowy – to tylko kilka z przepisów umieszczonych w książce pt. „Jajczarstwo” pod redakcją prof. Tadeusza Trziszki.

Naukowiec od lat zajmuje się badaniem jaj. To on był pomysłodawcą i koordynatorem wielkiego projektu OVOCURA, w którym naukowcy opracowali jaja nowej generacji, z których preparaty mogą zapobiegać a nawet leczyć nowotwory, paradontozę, choroby serca czy depresję.

Jajo jest najlepszym w naturze znanym surowcem, w którym można znaleźć w zasadzie wszystkie bioaktywne substancje niezbędne do stworzenia życia. My chcemy wykorzystać te bioaktywne składniki, które tworzą życie, do podnoszenia jego jakości – mówi prof. Tadeusz Trziszka.

Okazuje się jednak, że nie tylko w pracy naukowej profesor jest miłośnikiem jaj. – Profesor Trziszka sam tygodniowo zjada 20-30 jaj – mówi Małgorzata Wanke-Jakubowska, rzeczniczka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. – Poprzez swoją książkę, chce również przekonać innych do jedzenia jaj – dodaje.

Książka autorstwa profesora, wydana przez Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, w 2006 roku zdobyła nagrodę na I Światowych Targach Książki Kulinarnej, a zawarte w niej przepisy, które tworzą jedne z rozdziałów, są niezwykle inspirujące.

Przepisy na to, jak zrobić jaja faszerowane z poziomkami, jajka w koszulkach czy płonący omlet (na święta i nie tylko) znajdziecie tutaj (plik .PDF).

UJ

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl