Wrocławskie restauracje wśród najlepszych w Polsce

Grand Award Trzy Widelce – najbardziej prestiżowe wyróżnienie w konkursie na najlepsze restauracje w naszym kraju – trafiły w tym roku między innymi do trzech wrocławskich lokali: La Maddaleny, Grape Restaurant i La Folie. Nagrody zostały rozdane 17 października podczas gali elitarnego przewodnika kulinarnego „Poland 100 Best Restaurants” w Toruniu.


Konkurs „Poland 100 Best Restaurants” (i zarazem prestiżowy przewodnik kulinarny) to jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem oceniane przede wszystkim przez swoich gości (75% oceny konsumentów jest brane pod uwagę przy ustalaniu lokaty, jaką zajmie lokal), dzięki temu taka opinia jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja krytyków kulinarnych. Na wynik składają się: ocena klientów odwiedzających dany lokal zebrana przez ankieterów, głosowanie na stronie internetowej akcji, głosowanie w mediach społecznościowych oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping (25% ich oceny ma wpływ na wynik konkursu).

Rekordowa edycja

Tegoroczne konkurs i gala były rekordowe. Do Poland 100 Best Restaurants zgłoszono 1096 restauracji, które były wizytowane przez inspektorów przez cały rok. Goście wypełnili 22 246 ankiet, prawie 30 tys. kolejnych głosów zostało przesłanych za pośrednictwem internetu i SMS-ów. 100 lokali z największą liczbą pozytywnych ocen trafiło do najnowszego wydania przewodnika. Natomiast spośród tej setki tylko 44 lokale w Polsce otrzymały prestiżowe wyróżnienie Grand Award – Trzy Widelce. Nagrody zostały wręczone 17 października podczas uroczystej gali w toruńskim Dworze Artusa, na którą zjechało blisko 250 szefów kuchni i właścicieli najlepszych restauracji. 

Wrocławski sukces

W gronie uhonorowanych Grand Award – Trzy Widelce 2015 znalazły się trzy wrocławskie restauracje: La Maddalena, Grape Restaurant i La Folie. Dwie następne, czyli Pod Fredrą i Karczma Lwowska trafiły również na listę setki najlepszych. Podobnie wysoko jak trzy restauracje z Wrocławia oceniono m.in. Atelier Amaro (jedyna w Polsce mogąca poszczycić się gwiazdką Michelin), Amber Room, Belvedere Łazienki Królewskie, Oranżeria czy Jung & Lecker.

Warto dodać, że za najlepszą restaurację w Polsce uznana została Strefa z Warszawy, a jej szef Jarosław Walczyk – otrzymał tytuł Szefa Kuchni Roku 2015, który w nagrodę weźmie udział w Kulinarnych Mistrzostwach Świata, w listopadzie na Florydzie. Osobowością Kulinarną Roku 2015 został zaś Karol Okrasa.

La Folie (pl. Solny 8-9)

Jak mówią jej właściciele, narodziła się z pasji. Inspirowana jest tradycją oraz europejską współczesnością. Czerpie to, co najlepsze z tradycyjnych receptur francuskich, aby stworzyć dania na wskroś oryginalne i innowacyjne. „Nie bez powodu nasza restauracja nazywa się La Folie – szaleństwo – oczywiście szaleństwo kulinarne, czyli odważne komponowanie nowych smaków” – mówią. Restauracyjne menu bazuje wyłącznie na świeżych produktach, w tym regionalnych i lokalnych.

La Maddalena (Włodkowica 9)

To miejsce stworzone z miłości do jedzenia i podróży. Wizyta w tej restauracji to prawdziwa kulinarna podróż po arkanach kuchni europejskiej z nutą fusion. Szef Kuchni, Damian Bildź, przygotowuje dania tylko z naturalnych i pełnowartościowych produktów. Nie stosuje żadnych gotowych półproduktów. Specjalnością zakładu są ryby, owoce morza i wołowina. Cztery razy do roku wymieniana jest karta menu. Dodatkowo niezależne cztery karty sezonowe. Restauracja współpracuje z lokalnymi rolnikami i producentami. Lokal sąsiaduje z dziedzińcem Synagogi pod Białym Bocianem. To jedno z najbardziej magicznych miejsc spotkań wrocławian.

Grape Restaurant (Parkowa 8) 

Restauracja w przedwojennej, odnowionej willi, w sąsiedztwie Hali Stulecia, parku Szczytnickiego i Ogrodu Japońskiego. To miejsce, gdzie łączą się miłość i pasja do gotowania. Autorskie menu szefa kuchni, Łukasza Dudzińskiego, przygotowywane jest z selektywnie wybranych produktów, pochodzących z kontrolowanych upraw ekologicznych. Dbając o szczegóły i najwyższą jakość, wykorzystuje najnowsze techniki gotowania, tworzy zaskakujące menu, bawiąc się smakami, i zaskakuje gości nietypowymi połączeniami składników czy formą podania.

 fot. ze stron internetowych restauracji

Zgłoś uwagę